Nagy jolly joker a készen kapható réteslap, hiszen ha gyorsan szeretnénk valami finomat készíteni, már csak azt kell kitalálnunk, mivel töltjük meg. Mi ezúttal a málnát és a mandulát választottuk...

HOZZÁVALÓK EGY 25X20 CM-ES TEPSIHEZ:

30 dkg málna, 3 evőkanál víz, 1 evőkanál keményítő, 30 dkg mandula, 5 dkg cukor, 15 dkg vaj/margarin, 12 darab réteslap

A sziruphoz: 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 1 dl víz

1. A málnát felforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, sűrű pépet főzünk belőle. Szobahőmérsékletűre hűtjük.

2. A mandulát ledaráljuk a cukorral együtt. A tepsit kivajazzuk, a maradék vajat/margarint megolvasztjuk.

3. A tepsibe fektetünk két lap rétestésztát, ecsettel megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, majd megszórjuk egy réteg cukros mandulával. Erre teszünk újabb két réteslapot, megkenjük vajjal/margarinnal, majd a málnás résszel. Addig ismételjük ezt, amíg elfogy a réteslap.

4. A felső réteg 2 darab réteslap lesz, ezt is megkenjük olvasztott vajjal/ margarinnal. A süteményt éles késsel a majdani szeletek mentén feldaraboljuk, majd a 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

5. A sziruphoz felolvasztjuk a cukrot a mézzel és a vízzel. Amikor a tészta már barnulni kezd, kivesszük a sütőből, egyenletesen rálocsoljuk a szirupot. Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük. Amikor szép aranybarna, kivesszük, kihűtjük. Tálalás előtt egy napig hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 5974 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges süteménnyel együtt. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina