A háziasszonyok kedvence: mandulás-szedres hajtogatott pite

Érdemes kihasználni a boltban kapható leveles tészták előnyét, miszerint bármikor gyorsan készíthetünk belőlük isteni és sokféleképpen variálható édességeket. A Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. számában több receptet is ajánlunk a témában, alább viszont egy látványos mandulás-szedres verziót mutatunk meg.

HOZZÁVALÓK 3 DARABHOZ:

25 dkg szeder, 5 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag friss leveles tészta (27 dkg), 5 dkg szeletelt mandula, 1 tojássárgája

1. A szedret összekeverjük 1 evőkanál vízzel és a cukorral, majd alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett felmelegítjük, elkezdjük főzni. Amikor már levet engedett, hozzáadjuk a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, sűrű pépet főzünk. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

2. A leveles tésztát kiterítjük, a rövid oldalával párhuzamosan 3 egyforma téglalapra vágjuk. Az egyes téglalapokat képzeletben a hosszanti oldalukkal párhuzamosan elharmadoljuk, majd bevagdossuk az oldalukat a tészta egyharmad részéig.

3. A tészta középső harmadára mandulát szórunk, majd ráhalmozzuk a szedres rész harmadát. A bevagdosott tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Mindhárom darabot elkészítjük így.

4. A tészta felületét megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a maradék szeletelt mandulával. 180 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 20 PERC

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több leveles tésztával készült süteménnyel együtt. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina