Bazsalikomos málnafagylalt, a legüdítőbb nyári finomság

Ha ennétek egy igazán finom és különleges házi készítésű fagyit a nagy nyári melegben, akkor válasszátok az alábbi receptet! Gyorsan összeállítható nyalánkság, aminek az elfogyasztása előtt csupán a hűtési időt kell kivárnotok.

HOZZÁVALÓK KB. 15 GOMBÓCHOZ:

25-30 levél bazsalikom (elhagyható), 2 dl víz, 15 dkg cukor, 40 dkg málna

1. A fagylalthoz botmixerrel pürésítjük a bazsalikomlevelet a vízben, majd tálba tesszük a cukorral és a málnával együtt.

2. Újra átkeverjük a botmixerrel, végül fagylaltgépben elkészítjük. Mélyhűtőbe tesszük tálalásig.

ELKÉSZÍTÉS 15 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 46 KCAL/GOMBÓC

Hasznos tippek fagylaltkészítéshez: 

A fagylaltok elkészítéséhez mindenképpen érdemes beruházni egy fagylaltgépre (kb. 6000 forinttól már kapható), azzal sokkal selymesebb, krémesebb fagylaltot lehet készíteni.

Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük az alapot egy magas, szűk szájú edénybe (pl. botmixer táljába), és rakjuk a mélyhűtőbe. Félóránként alaposan keverjük át botmixerrel, míg teljesen megfagy. Az állaga nem lesz olyan, mintha géppel kevernénk, de jobb, mintha csak lefagyasztanánk.

Az alapot mindig teljesen hűtsük ki, mielőtt a gépbe tennénk, az a legjobb, ha pár órára a hűtőbe is berakjuk fagyasztás előtt.

Amikor csokoládéba mártjuk a jégkrémet, fagylaltszendvicset, minden hozzávaló legyen a kezünk ügyében, mert azonnal megköt a máz, és nagyon gyorsan rá kell szórni a többi alapanyagot.

A csokoládéban való kimártáshoz azért kell viszonylag nagyobb mennyiségű olajjal hígítani az olvasztott csokoládét, hogy ne legyen túl vastag a máz.

Bár szezonban szeretünk friss gyümölcsöket használni, a fagylaltokhoz, jégkrémekhez azért jobb a mirelit, mert sokkal szebb színe lesz az édességnek. Használhatunk persze friss áfonyát, málnát, ribizlit, de akkor számítsunk rá, hogy teljesen más színe lesz a végeredménynek.

A fagylalt a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában jelent meg, még több különleges hűs édességgel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre