A tészta sok-sok erénye közül talán a két legfontosabb, hogy nagyon gyorsan elkészülhetünk vele és gyakorlatilag bármilyen mártással kombinálhatjuk. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy az egyes szószokhoz milyen tésztafélét választunk: míg a könnyű, fűszernövény és olaj alapú mártáshoz a vékonyabb variációk, addig a húsos-paradicsomos szószhoz az üreges tészták passzolnak.

Capellini, azaz angyalhaj

capellini

A szupervékony tészta kicsit hasonlít a rizstésztához, nagyon gyorsan elkészíthető és miután összekevertük a szósszal, rövid idő alatt magába is szívja azt. Az ázsiai konyha szerelmesei bátran választhatják, de keverhető levesekbe vagy könnyű, fűszeres mártásokba is.

Masnitészta

masnitészta

Vagy ahogy az olaszok hívják: farfalle, ami pillangót jelent. Ideális paradicsomos szószokhoz, de remekül megállja a helyét a hideg tésztasalátákban is.

Cannelloni

cannelloni

Az olaszok egyik kedvenc csőben sült tésztavariációja a cannelloni, amely úgy készül, hogy hengert formálnak egy négyzetes alakú tésztalapból, amit aztán legtöbbször paradicsomos vagy sajtos szósszal, besamel mártással töltenek meg.

Elbow Macaroni

elbow macaroni

Olaszországban csak Mezzi Gomitinek, Magyarországon pedig szarvacska tésztának becézik az amerikaiak Elbow Macaroniját. A rövid, szárított és üreges durumbúzából készült paszta a gyerekek nagy kedvence. Ebből készíthetjük el például az isteni Mac&Cheese falatokat is nekik.

Fettuccine

fettuccineA kis szalagok tipikusan tojás hozzáadásával, durumlisztből készülnek. Miután meggyúrták és kinyújtották a tésztát, hosszú, keskeny csíkokra vágják. A sokoldalú tésztaféle krémalapú mártásokkal, de zöldségekkel és sajtokkal is kitűnően párosítható.

Fusilli alias orsótészta

fusilli

A kis csavaros-spirálos küllemű tészta lehet üreges, rövid vagy hosszú. A tengeri herkentyűk mellett, a tartalmasabb húsos ragukhoz is választhatjuk.

Lasagna

lasagna

A széles és lapos tojásos tészta állítólag már a kr.e. első évezredben népszerű volt a görögöknél. A hagyományos bolognais tésztaételt újragondolva számtalan módon ízesíthetjük.

Linguine

linguine

Vagy más néven „nyelvecskék”. A tésztaféle eredeti származási helye Genova. Az ellipszis alakú pasztát olaj- és fűszernövény alapú mártásokhoz és a tenger gyümölcseihez használják Olaszországban, nagyon ritka esetekben keverik össze húsokkal.

Orecchiette

orrechiette

A fül vagy csésze alakú tészta tökéletes a tartalmas, húsos ragukhoz és zöldséges mártásokhoz is. A tésztafélét szülőhelyén, Pugliában hagyományosan úgy készítették el, hogy kis golyókat formáltak a meggyúrt pasztából, majd a szakács hüvelykujjával vájatot készített bele.

Pappardelle

pappardelle

A fészek formába göngyölített tésztacsík körülbelül 13 mm széles. Általában húsételekkel párosítják, például kacsához vagy vaddisznóhoz készített gombás szószokkal tálalhatjuk.

Kagylótészta

kagylótészta

Sima és fodros változatban is elérhető – sajttal, pestóval, kapribogyóval vagy például fenyőmaggal fűszerezett mártásokkal is felhasználhatjuk.

Penne

penne

Nevét átlós alakja miatt kapta a régi típusú tollhegyről. Az üreges tészta sima és bordázott verzióban is beszerezhető, leggyakrabban húsokkal és halakkal párosítják, de gyakran készítenek belőle rakott tésztát is.

Ravioli

ravioli

Az egyik legelterjedtebb tésztaféle a ravioli, amit általában úgy készítenek, hogy egy kinyújtott tésztalapra egymástól néhány centiméter távolságban elhelyezik kis halmokban a húsos, zöldséges tölteléket, majd ezt lefedik egy másik tésztalappal. Miután körbenyomkodták a kis halmokat, felkockázzák a tésztát. A ravioli hagyományosan egyszerű vajmártásos zöldségkrémmel készül.

Rigatoni

rigatoni

A recés rigatoni nagyon hasonlít a pennére: rövid, csőszerű és üreges tészta. A sült tésztaételekhez és a gazdag, húsos ragukhoz is tökéletes választás.

Spagetti

spagetti

Az olaszok szerint spagetti-tésztát kizárólag durumlisztből lehet készíteni, és főzés után nem szokás lecsöpögtetni, közvetlenül a szósszal való összekeverése előtt kell kiemelni a vízből. Érdekesség, hogy az olaszok nem eszik bolognai mártással ezt a tésztafélét, inkább halakkal és kagylókkal szolgálják fel.

Tagliatelle

tagliatelle

A tradicionális tészta Olaszországból, Emilia-Romagna és Marche régiókból származik. Az olaszok bolognai mártással párosítják a fetuccinéhoz hasonló, általában 6,5-10 mm széles pasztát.

Tortellini

tortellini

Állítólag a tészta alakját Vénusz istennő köldöke ihlette. A gyűrű formájú pasztát általában darált húsos töltelékkel ízesítik. Nagyobb méretben kapható változata a tortelloni.

Ínycsiklandó tésztarecepteket találhattok a Nők Lapja Konyha magazinok hasábjain is.

Összeállította: D. E.

Fotók: Thinkstock, Pinterest

(delish.com)