Görögország – Görög húsvéti leves

A görögök gyakran készítenek húsvétkor levest. A friss zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított, forrón fogyasztandó ételbe hosszú szemű rizs és bárányhús is kerül.
Szicília – Bárányos pite

A bárányos piték a húsvéti időszakban elképesztően népszerűek Szicíliában.
Franciaország – Citromtorta

Az egyszerre édes és savanykás ízű francia citromtorta az egyik fő kiegészítője a húsvéti ünnepnek Franciaországban.
Olaszország – Ráksaláta

Ez a könnyű ráksaláta jól helyettesíti a szintén tradicionális, de sokkal laktatóbb és nehezebb olasz ételt, a sült angolna-salátát. Készítés közben egy pici pirospaprikát is felhasználnak, így kap az ínycsiklandó fogás füstös ízt.
Olaszország – Frittata

A tipikus olasz fogáshoz húsvétkor egy kevés füstölt kolbászt is hozzáadnak, így ünneplik meg a hosszú böjt végét.
Paraguay – Chipa

A paraguay-i húsvéti reggelik fő kiegészítője a sajtos kenyér, amit sűrű, kissé ragacsos tésztájával az amerikai bagelhez lehetne hasonlítani.
Lengyelország – Bialy Barszcz

A lengyelek taradícionális húsvéti levesének titka a sok-sok torma.
Finnország – Pulla

A finnek édes, kardamommal fűszerezett süteményét fonott kalács formájában is elkészíthetjük, vagy akár kis zsemléket is formázhatunk a tésztából.
Egyesült Királyság – Hot cross bun, azaz az angol húsvéti zsemle

Ősi angolszász hagyomány szerint a britek ebben az időszakban mindig elkészítik a híres kelt tésztás receptjüket. Régen ezekkel a kis süteményekkel köszöntötték a tavasz istennőját, Eostre-t. A gazdag desszertet aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal, szerecsendióval vagy például gyömbérrel ízesítik.
Összeállította: D. E.