Aki egyszer megkóstolja a tejszínes, szósszal nyakon öntött halmocskákat, soha többé nem akar másik édességet készíteni. Tapasztalatból beszélünk.

HOZZÁVALÓK 4 DARAB 1,5 DL-ES FORMÁHOZ:

3 dl habtejszín | 3 dl teljes tej (min. 3,5%-os) | 2,5 dkg cukor | 1 rúd vanília kikapart magjai | 4 darab lapzselatin
A csokoládéöntethez: 10 dkg étcsokoládé | 5 dkg vaj/margarin
A gyümölcsös öntethez: 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
A sós karamellöntethez: 5 dkg cukor | 1 dl habtejszín | 3 dkg vaj/margarin | csipet tengeri só

1. Keverjük össze a tejszínt a tejjel, adjuk hozzá a cukrot (ne legyen túl édes a panna cotta), a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Forraljuk fel, keverjük el benne egyesével a lapzselatinokat. Várjuk meg, amíg kihűl, keverjük át, vegyük ki a vaníliarudat, majd öntsük formákba (szufléstálka, kis pohár stb.) a keveréket. Tegyük a hűtőbe szilárdulásig.

2. Tálaláskor mártsuk kb. 10 másodpercre forró vízbe a formák alját, így könnyen kiboríthatjuk a panna cottákat. Tálaljuk egy-egy kanál öntettel.

3. A csokoládéöntethez vízgőz fölött olvasszuk meg az apróra tört csokoládét a vajjal/margarinnal és fél dl vízzel.

4. Az erdei gyümölcsös öntethez finoman melegítsük meg a fagyasztott gyümölcsöt, óvatosan kevergessük, hogy ne törjük szét.

5. A karamellöntethez karamellizáljuk meg a kristálycukrot egy világos aljú lábosban, fokozatosan öntsük hozzá a forró tejszínt, majd keverjük el benne a vajat/margarint, míg teljesen sima lesz. Adjunk hozzá kevés a sót, hagyjuk kihűlni a keveréket.

ELKÉSZÍTÉS: 25 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 758 KCAL/FORMA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője