Krumplifogyasztó nemzet vagyunk, és ezzel nincs is semmi gond, hiszen egy tápláló és rengeteg módon elkészíthető zöldségről van szó. Persze nem mindegy, hogy az egyes burgonyafajtákat mire használjuk fel: kisokosunk ebben nyújt segítséget.

Agata

Az Agata burgonyák jellemzője, hogy nagyon hasonlítanak egymásra, méretre és formára is alig-alig találni köztük eltérést. Egyébként egy sárga héjú, világossárga húsú zöldségről van szó, ami nem fő szét egykönnyen, ezért például salátákba, levesekbe kiváló.

Agria

Az Agria hasábburgonyának való krumpliféle: a nagyméretű, sárga héjú és aranysárga húsú változatot élelmiszeripari feldolgozásra használják, nem is nagyon találkozni vele más formában.

Amorosa

A nagy, rózsaszín héjú és rózsaszínes húsú Amorosa íze korántsem földes, sokkal inkább aromákban gazdag. Ugyanakkor kissé széteső fajtáról van szó, leginkább krumplipürének vagy éppen főzeléknek lehet használni.

Asterix

A rózsaszín héjú, sárga húsú Asterixet szintén rósejbni gyártásnál dolgozzák fel. Otthoni elkészítésre ritkán használják.

Balatoni rózsa

Az ovális alakú Balatoni rózsa ízvilága kifejezetten kellemes, sőt, vékony héjának hála meghámozni is nagyon könnyű, ezért mindennapi használatra az egyik legjobb választás.

Chérie

Élénkpiros héjával, világossárga húsával és picit kiflire hajazó külsejével a Chérie biztosan ismerős – tipikus piacon felbukkanó fajtáról van szó, amit tepsis és rakott burgonya elkészítéséhez szoktak felhasználni. Mutatunk is egy receptet.

Desirée

Krumplifőzeléket, rakott krumplit, netán krumplis tésztát csináltok? Akkor a Desirée lesz a ti krumplifélétek. A rózsaszín héjú, sárga húsú fajta nem fő szét egykönnyen, ráadásul az íze is kellemes. Azért már csak plusz pont jár neki, hogy gyakorlatilag minden zöldségesnél kapható ez a típus.

Hópehely

Az egyik leggyakoribb fajta a Hópehely, sárgás héjáról és lila rügyeivel valószínűleg már mindenki találkozott. Mivel nagyon kellemes, aromás ízvilágot képvisel, ezért főzve és sütve is ajánlott felhasználni, főétel vagy éppen köret is készülhet belőle.

Impala

Az Impala könnyen felismerhető méretes gumójáról, illetve sárga héjáról, ami világos sárga belsőt takar – gyakran találkozni ezzel a fajtával a szupermarketek polcain. Mivel az íze nem annyira földes, ezért főzésre és sütésre is egyaránt alkalmas, a krumplis-sajtos-spenótos pite elkészítéséhez például tökéletes.

Karlena

Kísérleteztetek már házi chips készítésével? Ha igen, tudjátok, hogy nagyon nehéz a boltihoz hasonló, roppanós minőséget elérni. A Karlenával azonban nem foghattok mellé, mivel keményítőtartalma nagyon magas, ezért remek nassolnivaló kerekedhet belőle.

Kondor

A nagyméretű, rózsaszín héjú és gyakran rücskös Kondor főzéshez ideális. Mivel keményítőtartalma alacsony, ezért hamar szétfő, folyamatosan érdemes szemmel tartani készítés közben.

Lady Rosetta

Ahogyan a nevéből is kiderül, a Lady Rosetta felülete némileg rücskös, de ha erről nem is, gömbölyű formájáról hamar felismerhető. A Kondorhoz hasonlóan chipsgyártáshoz érdemes használni, keményítőtartalma miatt sima étkezési burgonyának nem szokták ajánlani.

Laura

Rózsaszín héj, sötétsárga hús, kiváló íz – a Laura az egyik legtökéletesebb kombináció, ha étkezési burgonyáról van szó. Bár talán hamarabb szétfő, mint kellene, összességében nagyon jól lehet használni a különböző krumplis ételekhez, akár még köretként is.

Marabel

A sárga héjú, nagyon sima felületű Marabellel gyakran lehet a piacon találkozni, hiszen kiváló a termőképessége. Mindemellett egy jó ízű krumplifajtáról van szó, amit gyakorlatilag bármilyen ételhez felhasználhatjuk. Akár ehhez a zöldborsós-burgonyás tarjához is.

Red Scarlett

A krumpliféle piros héja és világossárga húsa tökéletes kontrasztot alkotnak, ám nem ezért szeretjük a Red Scarlettet. Sokkal inkább alacsony keményítőtartalma miatt, aminek hála egy kellemes ízvilágú, mindenhez felhasználható krumplifélével dolgozhatunk, ha rá esik a választásunk.

Solara

Mivel jól tárolható és nagykonyhai felhasználásra is alkalmas, valamint, mert alig szürkül be, ezért a Solara burgonyafajtával elsősorban szállodákban, éttermekben találkozhatunk. Aki szemfüles, otthonra is beszerezheti.

Somogyi sárga kifli

A kifli alakú, jellegzetesen sárga héjú és húsú burgonyafélét elsősorban salátákhoz, illetve hidegkonyhai ételek elkészítéséhez szokták használni. Mivel nem fő egykönnyen szét, nagyon könnyű belőle mindenféle látványos fogást készíteni. Például ezt a joghurtos burgonyasalátát.

A Nők Lapja Konyha 2017. július-augusztusi dupla számában megismerkedhettek a tíz legfinomabb sült krumpli receptjével. A magazint július 4-től keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest, burgonyakutatas.hu

(obtt.hu)