Palacsinták a nagyvilágból, amiket most azonnal megkóstolnánk

Ha van olyan étel, aminek nem tudunk ellenállni, az a palacsinta édesen, sósan, sőt, akár magában is! Hódolatunkat a mennyei mannának a következő összeállítással rójuk le – éljen a palacsinta világnapja!

Franciaország – Crêpes Suzette

francia-palacsinta-crepes-suzette

A tradicionális Crêpes Suzette hasonlít az általunk jól ismert palacsintára: a tésztát olajozott serpenyőben sütik ki, és a levegőbe dobva fordítják meg. Viszont nem lekváros, túrós vagy kakaós töltelékkel tálalják, hanem karamellizált cukorral, valamint vajas-narancsos öntettel. Szerintünk ez is jól hangzik. :)

Amerika – Pancake

amerikai-palacsinta

Könnyű, de tömött tésztájával az amerikai palacsinta a tengerentúli gyerekek kedvence. Általában gyümölccsel és juharsziruppal fogyasztják, de létezik sós változata is, amit ropogósra sült baconnel koronáznak meg. Utóbbit még nem próbáltuk, de ami késik, nem múlik.

Malajzia – Roti jala

maláj-palacsinta-roti-jala

Hát, az biztos, hogy a roti jalát vétek lenne kakaóporral megtölteni, mert egy szempillantás alatt kiszóródna a töltelék a lyukacsos, kicsit ragadós tésztából. Persze ez amúgy sem egy desszert, hanem tulajdonképpen egy „kenyérféle”, amit curryhez és pörköltekhez szoktak fogyasztani.

Korea – Jeon

koreai-palacsinta-jeon

Szintén egy sós változatot képvisel a palacsinták világában a jeon, amelyet finomra vágott zöldségekhez, húshoz vagy halhoz esznek a koreaiak. Ez sem lehet rossz.

Oroszország – Blintz

orosz-palacsinta-blintz

Bár a blini és a blinzt is azonos tésztából készül, a két palacsintaféle között van egy kis különbség. Míg a blini némileg vastagabb, és általában húsok mellé fogyasztják, addig a blintz vékonyabb és tölthető, akár lekvárral is.

Svédország – Raggmunk

A reszelt krumpliból készült palacsintaféleséget jellemzően sült sertéshússal és áfonyaszósszal fogyasztják Svédországban, vagyis ők is a sós változatra szavaznak. Minket ez egy kicsit a lapcsánkára emlékeztet.

Skócia – Drop Scone

skót-palacsinta

Hasonlít az amerikai palacsintához, tésztájában és méretében is, de a skótok vajjal és lekvárral bolondítják meg, és nem reggelire, hanem teaidőben szokták tálalni. Már értjük, miért olyan népszerű a szigetországban a délutáni teázás. ;)

Németország – Dutch Baby

német-palacsinta-dutch-babies

Az nem teljesen egyértelmű, hogy miért nevezik „holland babának” a német palacsintát, de az biztos, hogy szívesen megkóstolnánk a desszertet. A palacsintatésztát öntöttvas serpenyőbe adagolják, majd kemencében sütik ki, ahol teljesen felfújódik, végül pedig gyümölcsökkel díszítik. Kinézetre 10 pontot adunk neki.

Olaszország – Crespelle

olasz-palacsinta-crespelles

Az olasz palacsinta gesztenyelisztből készül, és létezik édes, valamint sós változata is. Előbbit sok porcukorral és narancshéjjal készítik, utóbbit viszont pácolt húsokkal, zöldséggel, sőt akár sajtokkal gazdagítják.

Kelet-India – Dosa

kelet-indiai-palacsinta-dosa

Vékony, sós finomság a dosa, amelyet rizsből, illetve lencséből készítenek, és fűszeres burgonyával töltenek meg, természetesen curryvel ízesítve.

Szöveg: D.A.

Forrás: bbcgoodfood.com

Fotó: Pinterest