Ínycsiklandó fánkok a világ minden tájáról

Már javában tombol a farsangi időszak, aminek elengedhetetlen hozzávalója az ínycsiklandozó és illatos fánk. De vajon hogyan fogyasztják ezt a tésztás finomságot világszerte?

Olaszország: Bomboloni

bomboloni

Különösen Firenzében népszerű ez a kelt tésztás édesség, ami kinézetében és jellegében leginkább hasonlít az itthoni fánkra: a bombolónit vaníliapudinggal vagy lekvárokkal töltik, és porcukorral szórják meg.

Németország: Berliner

berliner

A berliner, vagy más néven bismarck édes, kelt tésztából készült finomság, amit lekvárral vagy pudinggal töltenek meg, a tetejét pedig cukormázzal öntik le vagy porcukorral hintik.

Lengyelország: Pączki

pp

A lengyel finomság nagyon hasonlít a bismarckra, de alapanyagaiban sokkal gazdagabb: több vaj és tojás van benne. A Pączki lefordítva kis csomagocskákat jelent, mivel édes töltelékkel, lekvárral vagy más finomsággal van megbolondítva.

Franciaország: Beignet

beignets

Bár New Orleansban igazi virágkorát élte, valójában Franciaországból származik. Általában töltelék nélkül készítik el, a klasszikus itthoni fánktól eltérően pedig lyuk sincs rajta. Porcukorral hintik meg, és tea vagy kávé mellé fogyasztják.

Közel-Kelet: Jalebi

jalebi

Ezeknek a kicsi, sárga, perec alakú süteményeknek a külseje ropogós, a belseje viszont meleg és puha. Általában sáfránysziruppal öntik le.

Mexikó: Churros

18118b2bc2f55878f6110ce9d499ad8f

Ez a finomság spanyol birkapásztoroktól kapta a nevét, akik az állat szarvához hasonlították a churros alakját. A frissensült pálcikákat gyakran mártják meg cukorban vagy öntik le csokoládéval.

Izrael: Sufganiyah

sufganiyah

Hagyományosan Hanuka idején tálalták fel, és leginkább a berlinerhez hasonlítható, hiszen a tetején vagy a belsejében édes töltelék található.

Kína: Youtiao

youtiao

Ránézésre a grissinire hasonlít, leginkább szójatejbe mártogatva fogyasztják. Kívül ropogós, belül pedig omlós és ragadós, hmmm…

India: Balushahi

Balushahi

A mázas fánkhoz hasonló étel tradicionális indiai édességnek számít. A közepén cukortól áztatott a tészta, a teteje pedig olyan, akár a sült leveles tésztáé.

Hollandia és Belgium: Oliebol

Oliebolgf

Az oliebol hollandul olajban áztatottat jelent – az édesség tésztájára utalva, ami általában baseball labda nagyságú.

Törökország: Tulumba

Tulumba

Az ovális alakú, aranyszínű sütemény rántott tésztáját illatos, édes szirupba mártogatják. Egyszerűen isteni!

Dél-Afrika: Koeksister

Koeksister

A ropogós, ragacsos, fonott tésztájú fánkot hideg cukorszirupba mártogatják miután kisült.

Észak-Afrika: Sfenj

Sfenj

A sfenj elkészítése során nem használnak cukrot, így az íze inkább a sült kenyéréhez hasonlít. A népszerű utcai ételt általában cukorszirupba vagy mézbe mártják, hogy édes legyen.

Nepál: Sel roti

Sel roti

Más nevén az édes rizskenyér ropogós textúrájú és vörösesbarna színű. A fesztiválok népszerű étke.

Dél-Amerika: Buñuelos

Buñuelos44

A buñuelos egy egyfalatos finom tészta, amit édes szirupokkal, fahéjas cukorral vagy mézzel tálalnak. A kis golyócskák a jó szerencsét szimbolizálják.

A Nők Lapja Konyha 2017/02. számában még több finom fánk receptet találhattok. Keressétek február 7-től az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest

Forrás: huffingtonpost.com