Előre szólunk, az édes, diós baklavának szinte ideje sem lesz kihűlni, mielőtt a család lecsap rá.

49e

HOZZÁVALÓK EGY 20X30 CM-ES TEPSIHEZ:

30 dkg réteslap
A töltelékhez: 15 dkg vaj/margarin + a tepsihez | 25 dkg darált dió | 25 dkg darált mandula | 5 dkg cukor | 1 citrom reszelt héja
A sziruphoz: 20 dkg cukor | 3 dl víz 1 evőkanál méz | 1 kezeletlen citrom héja

1. Egy kb. 20×30 cm-es, magas peremű tepsit kikenünk vajjal/ margarinnal. A töltelékhez a 15 dkg vajat/margarint megolvasztjuk, félretesszük.

2. A szirup hozzávalóit egy lábosba tesszük, felforraljuk, félretesszük hűlni. A töltelékhez összekeverjük a diót, a mandulát, a cukrot és a citrom lereszelt héját.

3. A tepsi aljára teszünk 4 réteg réteslapot, közéjük bőségesen olvasztott vajat/margarint kenünk. Ráteszünk egy vékony réteg tölteléket, majd 3 réteslapot vajjal/margarinnal kenve, majd újra tölteléket. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy a töltelék. A tetejét 4, vajjal/margarinnal kent réteslappal zárjuk.

4.  180 ºC-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd 160 ºC-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 30 percig sütjük.

5. Ha megsült, még melegen a tepsiben kockákra vágjuk, és ráöntjük a szirupot, a tészta pereméig. Mire kihűl, a baklava magába szívja a szirupot.

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC
SÜTÉS: 60 PERC
KALÓRIA: 6202 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. július-augusztusi számában jelent meg, ahol még több vendégváró sütemény receptjét is megtaláljátok.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós