Tippek és trükkök grillezéshez és barbecue-hoz

Nálunk általában egymás szinonimájaként emlegetik a grillezést és a barbecue-t, pedig a két sütési mód egyáltalán nem hasonlít. Beavatunk titeket a részletekbe.

A Tetovált Séf, azaz Serényi Zsolt szerint nehéz pontos definíciókat meghatározni, ha barbecue-ról és grillezésről van szó. „Manapság azt szoktam mondani, hogy a legnagyobb halmaz lehet a barbecue, és ezen belül sütési időket, hőmérsékleteket, berendezéseket és alapanyagokat változtatva nagyon sok irány elképzelhető” – írja korábbi könyvében.

A direkt sütés – azaz a grillezés – gyorsan, magas hőmérséklet mellett történik, az indirekt – vagyis a BBQ – ellenben lassan és alacsony hőmérsékleten. „A gyakorlatban talán úgy magyarázható a különbség, mintha egy hagyományos háztartás konyhájában a serpenyőben 10 perc alatt megpirított csirkemellfilét hasonlítanánk a sütőben készített, legalább háromnegyed órás sült csirkéhez” – mondja szemléltetésképpen.

Most, hogy az alapokat tisztáztuk, következzen néhány hasznos tipp a kerti sütögetéshez:

  • A jó étel nem feltétlenül a sütőberendezésen, hanem az időzítésen és a megfelelő hőmérsékletre felforrósított parázson múlik. Grillezés során legalább 170 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, barbecue esetén maximum 150-re, de ideálisabb a 100-120 Celsius-fok.
  • Elektromos, szenes, gázos – számtalan sütő létezik, amelyek között a hozzá nemértők könnyen elveszhetnek. A kínálatból érdemes olyat venni, ami barbecue mellett grillezésre is alkalmas, ugyanis minden BBQ sütő egyszerre grillező, viszont nem mindegyik grillen lehet barbecue-t készíteni.
  • A parazsat vegyszerek helyett inkább levegővel vagy fújtatóval tartsátok életben, mert a vegyszerekből sok káros anyag szabadulhat fel.
  • Sem grillnél, sem barbecue-nál nincsenek kőbe vésett adatok a sütési időre vonatkozólag, nyilván akkor van kész a hús, ha alaposan átsült. Ehhez érdemes húshőmérőt használni, mert az pontosan jelzi, ha elkészült az étel.
  • A zsírosabb húsokat, mint például a steaket vagy a tarját jobb grillezni, a szárazabb, soványabb húsok esetében viszont a barbecue a jobb megoldás.
  • Ha grillezésnél fanyársat használtok, érdemes őket sütés előtt fél órával vízbe áztatni, aztán olajjal átkenni, így nem ragad rájuk az étel. Ez a rostélyra is érvényes, azt is nyugodtan kenjétek át.
  • A parázsra dobott fűszernövények még finomabb ízt kölcsönöznek a húsoknak.
  • A nyársra húzott falatokat érdemes egyforma méretre vágni, hogy egy időben süljenek meg.
  • A BBQ-n készült húsokat érdemes valamilyen szósszal tálalni, mert ezek sütés közben jobban kiszáradnak.

Forrás: A Tetovált Séf – Grill és BBQ télen-nyáron

Fotó: Thinkstock