A Bocuse d’Or európai döntője kapcsán néhány napig mindenki Magyarországra figyelt, hiszen ez az egyik legnevesebb szakácsverseny a világon – ugyanakkor nem az egyetlen, ami kulináris körökben érdekes lehet.

World Food Championships

szakácsverseny-world-food-championships

A World Food Championships nem egy adott étel, hanem kilenc választható kategória köré épül, ebben kell maradandót alkotniuk a nemzetközi jelentkezőknek. A barbecue, a csili, a szendvics, vagy a burger recepteken át, a desszertek, a baconos ételek, a tengeri ételek, valamint a steak receptekig bezárólag gyakorlatilag bármivel lehet nevezni, azonban mindig van a versenynek egy fő témája, ez idén a reggeli lett. Bár az esemény korántsem olyan híres, mint a Bocuse d’Or, azért az itt szerzett dicsőség is szépen mutat a séfek önéletrajzában.

Hotelympia La Parade des Chefs

szakácsverseny-hotelympia

A londoni Hotelympián hat fős szakácscsapatoknak kell két óra alatt egy háromfogásos menüt felszolgálniuk, pont úgy, mintha étteremben lennének. Persze ez nem tűnik túl bonyolultnak, de a megmérettetés során rengeteg kritériumnak kell megfelelni, többek között figyelni kell az előállított menüsor ár-érték arányára – azaz, hogyha értékesítésre kerülne, profitot termeljen a fogás –, sőt, minden fogást úgy kell tálalni, hogy azoknak egy részét akár vegetáriánusok is el tudják fogyasztani.

IKA Culinary Olympics

szakácsversseny-IKA-culinary-olympics

A négyévente megrendezett, egyszerűen csak kulináris-olimpiaként emlegetett rendezvény nem kifejezetten egy önálló verseny, hanem az IKA szakkiállítás része, mely kulináris körökben nagy népszerűségnek örvend – az adatok szerint több mint 40 ezren látogató fordul meg az eseményen a világ minden részéről. Mindez nem véletlen, itt ugyanis nem csak a szakácsok és cukrászok mérettethetik meg magukat, hanem a nemzeti katonai, a nemzeti ifjúsági válogatottak, sőt, még a közétkeztetésben dolgozók is.

Mondial des Arts Sucrés

szakácsverseny-mondial-des-arts-sucrés

Természetesen nem csak szakács­–, hanem cukrászversenyeket is rendeznek, ezek közül is az egyik leghíresebb a Mondial de Arts Sucrés, ami az IKA-hoz hasonlóan egy kiállítás, az EUROPAIN része. A verseny keretében a kétfős vegyes csapatoknak két nap, azaz összesen húsz óra áll rendelkezésére, hogy kilenc különböző édességet elkészítsenek. Többek között háromféle bonbont, egy hideg és egy meleg tányérdesszertet, egy mini süteményt, illetve egy tortát is prezentálniuk kell, utóbbit, összességében, illetve külön a cukormassza díszeket figyelve is pontozzák.

Szöveg: D. A.

Fotók: Facebook.com/WorldFoodChampionships, Olympiade der Köeche.com, Twitter.com/salonculinaire, Facebook.com/Mondial des Arts Sucrés