Íme néhány praktika a kifogástalan kelt tésztához

Szeretnél húsvétra brióst vagy kalácsot készíteni, de félsz, hogy nem sikerül a kelt tésztád? Ne aggódj tovább, mi eláruljuk a titkot, hogyan lehet a te süteményed is tökéletes.

kelt tészta

A kelt tészták fő jellemzője, hogy élesztővel készülnek, magas a folyadéktartalmuk, gyúrással, dagasztással vagy keveréssel kell összeállítani őket. Nem kell félned a készítésétől, tanácsaink betartásával biztosan tökéletes lesz.

A felhasznált alapanyagok mindig frissek és szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet mindig szitáld át, úgy levegősebb lesz a tészta. A receptekben írt folyadékmennyiséget néha rugalmasan kell kezelni, mert nehéz megmondani, az adott tészta pontosan mennyi folyadékot vesz fel, ez ugyanis lisztenként eltérő lehet, és az is befolyásolhatja, mennyit állt a liszt. Ha ugyanis nem olyan friss, több folyadék kell hozzá, érdemes dagasztás közben figyelni a tészta állagát, és annak megfelelően adagolni a tejet, vizet. A folyadék a víz és a tej mellett lehet még bor vagy sör is, ami a legfontosabb, hogy langyos legyen, mert ez gyorsítja a tészta kelését. Arra viszont ügyelj, hogy ne melegítsd túl, mert úgy megöli az élesztőgombákat, és nem kel meg a tésztád.

A Nők Lapja Konyha márciusi számában szuper kelt tésztás recepteket találsz húsvétra!
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 101 Sütési Tipp könyvben jelent meg.

Fotó: 123RF