Februári lapszámunkban egy szuper csokirecepttel mutatjuk meg, miért nem kell félned a karamellkészítéstől. Vigyázat, nehéz leállni vele!

37_foto

HOZZÁVALÓK (25X20 CM-ES TEPSIHEZ):

A karamelles réteghez: 40 dkg kristálycukor | 1,5 dl habtejszín 15 dkg vaj/margarin 20 dkg sótlan földimogyoró
A nugátréteghez: 15 dkg keményítőszirup | 15 dkg kristálycukor 1 dl víz | 1 tojásfehérje | 10 dkg mogyoróvaj
A bevonathoz: 20 dkg tejcsokoládé

  1. A karamellréteghez megkaramellizáljuk a cukrot egy világos aljú lábosban, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felmelegített tejszínt és vajat/margarint. Belekeverjük a mogyorót, majd egyenletesen elnyomkodjuk egy magas falú, 25×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben. Félretesszük hűlni.
  2. A nugátos réteghez egy forralóedénybe tesszük a keményítőszirupot, a cukrot és a vizet, felforraljuk, majd a forrástól számítva 3-4 percig forraljuk (amíg sűrűn gyöngyözik, kb. 130 ºC).
  3. Közben habbá verjük a tojásfehérjét, majd hozzácsorgatjuk a kész cukorszirupot, végül belekeverjük a forróra melegített mogyoróvajat. A nugátot a mogyorós karamellrétegre kenjük.
  4. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ha kihűlt, a nugátos oldalát bevonjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott tejcsokoládé felével (azonnal megköt), majd megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a másik felét is bevonjuk a csokoládéval. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, majd felszeletelve kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 7239 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós