A farsangi időszak ugyan véget ért, de ettől még meglepheted szeretteidet egy felturbózott fánk változattal. Vigyázat, nem lehet leállni vele!

34_foto

HOZZÁVALÓK 20-25 DARABHOZ:
50 dkg liszt + nyújtáshoz | 5 dkg darált mogyoró | csipet só 5 dkg puha vaj/margarin | 2 dl tej | 6 dkg cukor 4 dkg friss élesztő | 2 tojás + 1 tojás a kenéshez 15 dkg mogyorókrém | olaj a sütéshez
A díszítéshez: 15 dkg tejcsokoládé | 3-4 dkg aprított mogyoró

1. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, darált mogyorót, sót, puha vajat/margarint. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojásokkal együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, letakarva 30-35 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk. 3-4 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk (páros számú korong legyen).
3. Minden második korongot megkenünk a felvert tojással, a tojásos korongok közepére egy-egy teáskanálnyi mogyorókrémet teszünk. Befedjük egy nem lekent koronggal, a széleit kissé lenyomkodjuk, hogy jól összetapadjanak.
4. A fánkokat konyharuhával letakarva 15-20 percig kelesztjük, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
5. Amikor kihűltek, vízgőz fölött/mikróban megolvasztott tejcsokoládéba mártjuk őket. Mielőtt megköt a csokoládé, megszórjuk az aprított mogyoróval.

ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA: 226 KCAL/DARAB

Még több variációt találsz finom fánkokra a Nők Lapja Konyha februári számában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!