A karácsony mindannyiunk számára kiemelt jelentőségű ünnep, hiszen a legtöbben – sajnos nem mindannyian – meghitt környezetben, a szívünkhöz közel álló emberek társaságában töltjük. De miként élhetik meg pozitívan az ünnepet azok, akik magányosak? Bagaméri Viki írása.

A karácsonyfa, az ajándékozás, az együtt elköltött vacsorák és ebédek, a gyermekek várakozása szimbolikusan is azt erősítik, hogy ideje félretenni a rohanó hétköznapokat, és nagyobb figyelmet fordítani családtagjainkra, barátainkra, s nem utolsósorban saját magunkra. Sajnálatos tény, hogy nem mindenkinek adatik meg ez a tökéletes harmónia. Bár a szomorúság és a magány még egy szürke hétköznapon is sebet ejt a lelken, karácsonykor még inkább felerősödik az elhagyatottság érzésével járó fájdalom. Elsőre talán nehéz elképzelni, mégis igaz, hogy az ünnep akkor is lehet szép, ha egyedül vagyunk – az alábbi ötletekkel ehhez nyújtunk segítséget.

CSAK POZITÍVAN!

Egy mondás szerint nagy a különbség aközött, hogy valaki egyedül van, vagy egyedül érzi magát, ami jól példázza, hogy magányosan sem kell feltétlenül lógatnunk az orrunkat, még karácsonykor sem. Az, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, nagyban függ attól, hogy miként tekintünk a helyzetünkre. Próbáljuk meg pozitívan megközelíteni a kérdést, és igyekezzünk optimistán gondolni a jövőre! Ha fájdalmasnak érezzük az egyedüllétet, ígérjük meg magunknak, hogy az új évben nyitottabbá válunk mások felé, így könnyen lehet, hogy a következő karácsonyt már nem egyedül töltjük. Ne felejtsük el azt sem, hogy míg mi szomorkodunk a magány miatt, sokan éppen arra vágynak: a kényszermosollyal töltött vendégségek vagy az átveszekedett szenteste során egész biztos, hogy sokak cserélnének velünk.

IRÁNY A TERMÉSZET!

Az ünnepeket megelőző hajrá után végre bezárnak az üzletek, ám a parkok, az erdők, a mezők, valamint a folyó- és tópartok mindig szívesen látnak bennünket. Ezeken a helyeken – főleg a szeretet ünnepén – nem kell attól tartanunk, hogy tömegbe botlunk, hogy hangosan szól a zene, és szüntelenül villódznak a karácsonyi fények. A természet lágy ölénél keresve sem találhatunk jobb helyet arra, hogy az állatok neszezését figyelhessük, vagy nyugodtan elmélyülhessünk a gondolatainkban. Ha csendben leülünk, és csodáljuk a tájat, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a természet mutat nekünk valamilyen kellemes meglepetést: civakodó madarakat, kíváncsi mókust vagy egy különleges termést. A fák és bokrok közelsége, a víztükör látványa bizonyítottan segít a lehangoltság leküzdésében, ha úgy érezzük, hogy erőt vesznek rajtunk a borongós gondolatok.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2019/6. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Bagaméri Viki

Nyitókép: Getty Images