Rejtélyek a korona körül – Eltűnt uralkodók, hasonmások, álkirályok

Álkirálynő a mesés Keleten, aki szembejött „saját magával”, vagy épp a XIV. Lajos testvérének vélt Vasálarcos, netán a zaklatott életű Árpád-házi Salamon magyar király, aki egy erdei hadjáraton vált köddé. Ismerjük meg a történelem legizgalmasabb ál-, fantom-, kicserélt, megsokszorozódott vagy épp eltűnt uralkodóit! Magyar Diána írása.

Trónörökösnek, uralkodónak születni sosem volt biztonságos. Az illetőnek udvaroncok hada leste minden mozdulatát, és nem feltétlenül jóindulatúan: mindig akadtak, akik csak az alkalomra vártak, hogy megöljék, letaszítsák, elűzzék a korona birtokosát, vagy bármiképp megszabaduljanak tőle. A vállukat nyomó megannyi országos gondon kívül pedig gyakorta nehezítették helyzetüket a trónkövetelők.

Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepel például egy roppant különös történet. Eszerint a tibeti király feleségül vett egy Dilárá nevű árva, idegen hercegnőt, akit saját országában valamiért megfosztottak jogaitól. Boldogan éltek, ám egyszer a király a palotakertben sétálva meglátta királynét, amint épp virágot szedett. Nem akart hinni a szemének, hiszen még a palotában találkozott a tükör előtt szépítkező asszonyával.

Fantomfeleség

Döbbenten megkérdezte tőle, hogy kerül ide, ám az asszony nem értette, miről van szó. Együtt mentek fel a palotába, és ekkor látták: tényleg Dilárá ül a fésülködőasztalnál! Pontosabban a hasonmása, aki mindenben úgy nézett ki, mint ő. Az idegen nő felpattant, és dühödten bizonygatta: ő Dilárá királyné, a király mellett belépő asszony csak egy csaló. Most aztán bajba került a király! Vajon melyik az igazi felesége? Kikérdezték a két nőt a királyné életéről, szokásairól, apró-cseprő dolgokról, amiket csak ő tudhatott. De mindhiába, mindketten mindenre a helyes választ adták. Az orvosok is tanácstalanok voltak, mert mindkét asszonynak még az anyajegyei is ugyanott voltak, teljesen igazi Dilárá királynénak tűnt mindkettő. Ám mivel a tükör előtt talált nő volt a ravaszabb és erőszakosabb, elérte, hogy a másik asszonyt száműzzék Tibetből.

Évek teltek el, és a király már rég elfelejtette ezt a furcsa históriát. Egyszer a királyné megkérte, menjen vadászni, ő pedig hadd mulasson az udvarhölgyeivel. A király beleegyezett, ám hazatérve nem akart hinni a szemének: saját hasonmása ült a trónon a gúnyosan mosolygó királyné mellett! A pár megparancsolta az őröknek, öljék meg ezt a csalót, aki nem átallja magát Tibet királyának hazudni – azaz a valódi királyt. Az uralkodó hiába bizonygatta igazát, már el akarták hurcolni a vesztőhelyre.

Ám ekkor a trónon ülő hasonmás kezéről villanva leesett egy gyűrű, és az állítólagos király egy idegen öregemberré változott. A keletkező káoszban „Dilárá” is leejtette a maga gyűrűjét, mire ő is átalakult vadidegen idős nővé. Könyörögtek a királynak, kímélje meg életüket, és bevallották: ők az igazi Dilárá nagybátyja és nagynénje, mindketten fekete mágusok. Eredeti hazájukban megölték Dilárá hercegnő szüleit, és bitorolták a trónt, ezért volt saját országában jogfosztott a királylány. Az általuk alkimista mágiával készített gyűrűk segítségével bárkinek az alakját felvehetik, és mivel tartottak tőle, hogy Dilárá esetleg bosszút akar majd állni, ezt megelőzendő eltávolították Tibetből. Már csak a tibeti királyt akarták volna elpusztítani, nehogy eddigi gazságaik kiderüljenek – leggonoszabb tettüket azonban az istenek már nem engedték, pont a végső győzelem küszöbén lepleződtek le.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2019/6. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Nyitókép: Getty Images