Atomháború-leírások több ezer éves hindu eposzokban, mítoszok, melyekben letűnt világvárosok, légi járművek vagy épp robotok szerepelnek, titokzatos, a korba nem illően modern tárgyi leletek – mi lehet ez? Lehet, hogy nem a mi civilizációnk az első a Földön? Magyar Diána írása.

A történelemórán úgy tanultuk, hogy a kőkorszaktól jutottunk el folyamatos fejlődés során a modern civilizációig. Ezzel szemben az ókori bölcsek pont fordítva, azt vallották, hogy korukat egy sokkal fejlettebb múlt előzte meg. Egyiptomtól Indiáig, az ógörögöktől a majákig sehol nem primitív őskort, hanem égig érő városokat, démoni lények ellen vívott kozmikus háborúkat, mágusok által vezetett birodalmakat képzeltek saját civilizációjuk kezdetei elé. Ez egyben azt is jelenti, hogy ők fejlődés helyett visszaesést érzékeltek a sokkal nagyszerűbbnek tartott ősidőkhöz képest.

De vajon miért hitték így? Honnan merítették ezeket az elképzeléseket? Alig hihető, hogy csak fantáziáltak volna. Mivel szinte minden földrész minden őskultúrájában ugyanazok az elképzelések ismétlődnek a legendákban, sokkal valószínűbb, hogy tényleg megtörtént események emlékeit őrizték meg.

Tízezer Nap az égen

Tipikusan ilyenek az előző civilizációkat eltörlő katasztrófák legendái. Szinte minden népnél megtaláljuk őket, az egyik legdrámaibb leírást a hindu őseposzban, a Mahábháratában olvashatjuk. Itt két királyi család sok ezer évvel ezelőtti háborújáról van szó, melyet végül egy szörnyű fegyver bevetése döntött el. Egy „repülő kocsiból” ledobtak egy „izzó nyilat” a Földre, amely a „teljes univerzum erejével” bírt. A hatás iszonyú volt: „egy tízezer Napként ragyogó, lángoló füst- és tűzoszlop emelkedett fel… Minden és mindenki szempillantás alatt megsemmisült. A túlélők haja és körme kihullott, a fazekak minden ok nélkül összetörtek, az arra szálló madarak fehérré váltak, és lezuhantak. Minden élelem fertőzötté vált… a katonák, hogy a tűztől szabaduljanak, a patakokba vetették magukat, és lemosták magukat és felszerelésüket.”

Hogy minek a leírása ez, arra sajnos Hirosima és Nagaszaki óta mindenki tudja a választ. A „tízezer Nap” motívuma azért is érdekes, mert az atombomba Los Alamos-i kísérleti robbantásánál egy szemtanú ösztönösen „sok Nap együttes ragyogásához” hasonlította a bomba fényét. De hogy kerülhettek ilyen információk egy évezredekkel ezelőtti szövegbe? Józan ésszel más megoldás nincs erre, mint az, hogy az ember a huszadik században nem először fedezte fel és használta pusztításra az anyagszerkezet mélyén rejlő roppant energiát.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2019/6. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Nyitókép: Getty Images