Kele János, a huszadik század leghíresebb magyar látnokának asztrológiai elemzése

A történelem nagy jósainak, látnokainak szavára mindig sokan adtak, de legalább ugyanannyi kételkedő támadta őket. Nem volt ez másképp hazánkfiával, a huszadik század leghíresebb látnokával, Kele Jánossal sem. Pedig nem is akárhol bizonyította képességeit… Dr. Janák Lajos írása.

Az egyik leghíresebb és legsikeresebb magyar látnok, Kele János 1900. május 7-én délelőtt 11 óra 2 perckor látta meg a napvilágot Pécsett. Szegény család gyermeke volt, édesapja uradalmi kocsisként szolgált. Édesanyja iparos családból származott, sem ideje, sem ereje nem volt arra, hogy a gyermekeivel foglalkozzon. Dolgozott látástól vakulásig, másra már nem is maradt ideje. János nem született jövendőmondónak, látnoknak, legalább is sokan ezt mondják, írják róla. Pedig bizonyára már gyermekként is vonzották a rejtélyek, és megértette mindazt, ami mások előtt titoknak számított. A szegény családi háttér miatt nem végezhetett felsőbb iskolákat. Nyomdászinasnak jelentkezett, és itt kezdett el dolgozni. „Munka közben vettem észre valami ravasz, megmagyarázhatatlan látomást – írta önéletrajzában. – Amikor megkaptam a kéziratokat, nagyon gyorsan át tudtam futni a sorokat.” Talán felfedezte a ma népszerűvé vált gyorsolvasás módszerét? Aligha így van, hiszen ami kikerül egy ember kezéből, mint egy ujjlenyomat magán hordozza az egyén érzéseit, gondolatait. Érthető, ahogyan mondja „könnyen eligazodtam azokon a kéziratokon is, amiket mások nehezen tudtak elolvasni. Szinte magam előtt láttam a szerzőt, noha egyetlenegyszer sem jött le a nyomdába, hogy korrigálja a szedést. Mindez mulatságos és különös volt, s nagyon élveztem.”

Mindenki szerette

Születési képletében a Nap a Bikában, a Hold az Oroszlán jegyében van, tehát a pozitív végrehajtó típushoz sorolhatjuk. A két fővilágosító helyzete szerint színes egyéniség. Nagyon határozott, mindenről véleménye van, s ezt érezteti is mindenkivel. Azt is, hogy neki előjogai vannak, mert becsületes és félelem nélküli. Elítéli mindazokat, akiket nem kedvel. Ellenszenve nem feltétlenül elvont, vagy logikus alapokra épül, hanem ösztönös érzéseken alapul, és többnyire változtathatatlan. Akivel egyszer nem szívesen beszél, azt sohasem kedveli meg. Egyébként lojális barát, sőt nagyon ragaszkodó tud lenni bárkihez, akiről úgy érzi, hogy megérdemli. Kitűnő szellemi képességei vannak úgy alkotó, mint végrehajtó szinten. Kiváló művészi képességekkel is rendelkezik, akár ezen a területen is szerezhetett volna hírnevet magának. Lehetett volna szobrász, építész, de választhatta volna a zenei pályát is. A pénz ugyan érdekelte, de azt inkább eszköznek, mint célnak tekintette.

Mágikus varázsával, egyenességével és közvetlen viselkedési módjával kimagasodott az őt körülvevők közül. Valódi tehetsége nem pénzzel, inkább az emberekkel kapcsolatos. Ennek köszönhetően a társadalmi életben, szociális területen találta meg a helyét. Ha nem is uralkodó, de vezető, irányító hajlamának köszönhetően hamar a középpontba került, ha erre alkalma volt. Gyakran hiányzott belőle a tapintat, ezzel néhány ellenséget is begyűjtött az évek folyamán. E tulajdonsága azonban nem okozott sok gondot neki, mert szinte mindenki szerette, hiszen nem lehetett rá haragudni. Értette az embereket, ám önmagát nem nagyon tudta megérteni. Volt benne valami magányosság, büszkeség, zárkózottság, ami másokat egy kis távolságtartásra ösztönzött. A magányosságra való hajlamot igen jól kezelte, ezért válhatott népszerűvé. Sok barátja volt, akik szerették; acéllánccal tudta a szívéhez kötni őket, mert érzelmeit olyan erővel nyilvánította ki, mint a véleményét.

Az első világháború után nehéz idők jártak Európában. Gyász és szegénység uralkodott. Magyarországon 1920-tól talán még rosszabb volt a helyzet. Az őszirózsás forradalom alatt bezárt a nyomda is. Kele sehol nem talált munkát, rossz társaságba keveredett, és mindenét elvesztette. 1923 május végén három barátjával útnak indult. Hajón utaztak, Budapest, majd Bécs következett, végül Berlinben kötöttek ki. Az sem zavarta őket, hogy németül egyikük sem tudott. Barátai lassan cserbenhagyták, mert találtak munkát. Nyomdászra pedig nem volt szükség, de ilyen munkát nyelvtudás híján nem is tudott volna vállalni. Kele idegenül tengett-lengett ebben a különös, számára érthetetlen világban. Munka nélkül ődöngött Berlin utcáin. Munkás- és diákszállókon húzta meg magát, alkalmi munkákból élve tengődött. Bebarangolta szinte egész Észak-Németországot, Olaszországba is elvetődött.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/4. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Dr. Janák Lajos

Nyitókép: Getty Images