„Elsősorban anya vagyok” – Asztrobeszélgetés Csisztu Zsuzsával

Csisztu Zsuzsa születési horoszkópjából izgalmas kettősség olvasható ki. Bármennyire a szabadságot, újdonságot szerető Vízöntő jegyében született, mégis sok dologban a konzervatív gondolkodást, a hagyományos értékeket tartja fontosnak. Izing Klára írása.

Cisztu Zsuzsával régóta ismerjük egymást. Tizennégy évvel ezelőtt vele kezdtem el az Asztrobeszélgetés rovatot a Nők Lapjában, amikor a születési horoszkópja alapján vizsgáltuk az életét, és azt elemeztük, mi vár rá a közeljövőben. Ezt a beszélgetést most folytatjuk.

Élénken él bennem az akkori találkozásunknak emléke. Amikor finoman utaltál anyukám halálra, és arra is, hogy a harmadik házasságomban leszek igazán boldog.

A születési horoszkópod alapján elmondható, hogy rendkívül erős egyéniség vagy, ami a párkapcsolatban is megmutatkozik.

Ez így van. Anyukám is energikus nő volt, és a házasságomban ismétlődni látom a szüleim viselkedésének mintáját. Ennek a hihetetlenül nagy erőnek azonban a hátrányát is érzem. Akkor is domináns vagyok, amikor inkább vissza kellene vonulni. Ám ahogy öregszem, ahogy bölcsebb leszek, úgy tudom ezt a háttérben állást egyre jobban megvalósítani.

A Mars helyzetéből arra következtethetünk, lényeges, hogy valamiben első légy.

Ha visszapillantok az életemre, valóban nagyon sok dologban úttörő voltam. Például én voltam az első női sportriporter, aki képernyőre került. A jelenben a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség végrehajtó bizottsági tagja vagyok, ahova Magyarországról egyetlen nőként kerülhettem be. Rajtam kívül ebben az öt kontinenst összefogó patinás, kilencvenöt éves szövetség vezetőségében még egy (afrikai) nő van. De említhetném, hogy elsőként készíthettem vizes tévés sportműsort, víz alatti kamerával. Napjainkban a sportdiplomácia tölti ki az életem egy részét, ott is olyan munkát végezhetek, amely szintén úttörőnek nevezhető.

A születési képletedben a Szaturnusz a régi tárgyak kedvelése mellett a konzervatív értékek fontosságára utal.

Nagy becsben tartom a déd- és nagyszüleimtől örökölt tárgyakat. Az 1800-as években alapított könyvtárat, a bútorokat, a velencei tükröt, az okulárét vagy a színházi látcsövet, amelyek a hétköznapjaink részéve váltak. Ezek az antik tárgyak tökéletes összhangban vannak a modern bútorokkal. Az összes családi régiséget én őriztem meg. Vigyázok rájuk, és a gyerekeimnek megmutatom, hol ült a dédnagypapájuk, amikor zeneszerzőként alkotott, hogyan láthatta magát a nagymamám a velencei tükörben, amikor fésülködött. Közben arra is rájöttem, hogy a konzervatív értékek közel állnak hozzám. Pedig Vízöntőként valóban nyitott vagyok az újra, hiszen az elsők között volt honlapom, vagy írtam blogot.

A Bika jegyében álló Szaturnusz arra utal, hogy jó adag makacssággal áldott meg a sors.

Ez is igaz, de a feladataim véghezviteléhez szükség van makacsságra, kitartásra. Addig nem nyugszom, amíg nincs meg az, amit tervbe vettem. Erényem, hogy tudok kompromisszumot kötni. Az empátiának köszönhetően, ha kell, nemcsak mások szemével látom a világot, hanem a kialakult helyzetet meg tudom érteni, és el is tudom fogadni. Anyukám arra tanított, meg kell találni a hangnemet, az időzítést, és akkor mindenkivel meg lehet beszélni mindent. Ez lett a szakmai hozzáállásom alapértéke. Így tudtam jó beszélgetést folytatni például Albert monacói herceggel vagy a budapesti hajléktalanokkal.

Hiányzik a képernyő?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem…

Az interjú folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/4. számában olvashatjátok el.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Emmer László