Hogyan működik? Miért működik? Márpedig, hogy az asztrológia tényleg működik, az emberiség ősidők óta tapasztalta: nem véletlenül jelent meg ez a módszer az összes magaskultúrában. De vajon mi köze a csillagoknak, bolygóknak a Földön zajló eseményekhez, a földi emberek életéhez? Magyar Diána írása.

Az ókor bölcsei szerint az asztrológia út Istenhez. Amellett, hogy általa megérthetjük önmagunkat, helyünket a világban, valójában – mint a többi ezoterikus módszer – a megváltást, üdvözülést, az anyagi lét meghaladását szolgálja.

Az asztrológia az emberiség legősibb szimbólumrendszere. A horoszkópokban szereplő bolygók, csillagok, csillagképek, konstellációk egytől egyig jelképek: nem jósolnak, hanem jeleznek valamit. Ez azt jelenti, nem azért lesz valaki ilyen vagy olyan, mert születésekor itt vagy ott állt egy bolygó, hanem az az égitest és helyzete analógia révén ábrázolja az illető helyzetét az univerzumban, beleértve személyiségét, előző életekből hozott információs „csomagját”, múltját, jövőjét, karmáját. Az asztrológia kulcsa ugyanis az analógiás gondolkodás. A mai emberre ez már kevésbé jellemző, de a régiek jól tudták, hogy a világban nincsenek véletlenek, és minden mindennel összefügg. Az tehát, hogy valaki épp május 4-én vagy január 18-án született, hogy több 7-es vagy több 1-es van a születési számadataiban, vagy az, hogy a Hold épp melyik csillagképben tartózkodott a világrajövetelekor, nem véletlen. Őseink tisztában voltak vele, hogy az univerzum egy értelmes információs rendszer, egyfajta háló, mátrix, ahol minden üzen, jelent, mond valamit.

A jelentés odaát van

Hogy pontosan hogyan üzennek számunkra az égitestek? Ezt akkor érthetjük meg, ha Hermész Triszmegisztosz Smaradgtáblájának leghíresebb mondatán tűnődünk kicsit, amely így hangzik: „Quod est inferius, est sicut quod est superius, et quod est superius est sicut quod est inferius ad perpetranda miracula rei unius”, azaz „Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd”. Az asztrológia szemszögéből ez azt jelenti: ami velünk, a Földön történik, amilyenek vagyunk, amilyen élményeken, tapasztalásokon megyünk keresztül, annak egy magasabbrendű létben, egy téridőfeletti dimenzióban vannak az igazi okai, gyökerei. Még az is, hogy barna, zöld, szürke vagy kék szeműek vagyunk, hordunk-e szemüveget, vagy sem, szeretjük-e az édességet, vagy inkább sósat kívánunk, nyáron érezzük-e jobban magunkat, vagy télen, nem véletlenszerű adatok, amelyeket vaktában osztogat a genetika vagy a sors. Hanem kódok, üzenetek, melyeknek fent, a szellemvilágban van az eredeti oka és mintaképe. Igazából mindennek, ami a világban megnyilvánul, a valódi értelme, jelentése „odaát”’ van – mi itt csak a lenyomatát érzékeljük.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/4. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Nyitókép: Getty Images