Vágyak vonzásában – Kérdések és válaszok, hogy sose felejtsünk el álmodozni

Az álmodozás olyan pozitív energia, amelyet folyamatosan nevelgetnünk kell magunkban, ha könnyebben túl szeretnénk lendülni a szürkébb időszakokon is. Ha vannak álmaink, mindig érezni fogjuk, hogy élünk, és vér kering az ereinkben, nélkülük viszont színtelenné, fásulttá válunk. Bakos Zsuzsi életmódcoach, szupervizor írása.

Miért fontos, hogy álmodozzunk?

Elutazni Hawaiira, restaurálni a régi bútorainkat, vagy megtanulni svédül… Az álmaink igazi iránytűk ahhoz, hogy rádöbbenjünk, mire lenne szükségünk igazán. Olyan motivációt, hajtóerőt adnak, amelynek hatására újra meg újra felfedezzük az erőt magunkban. A japánok új boldogságtrendje, az ikigai szerint mindenkinek találnia kell valamit, amiért érdemes reggel felkelni. Ha ezt megtaláljuk, és odaadással foglalkozunk vele, akkor teljes életet élhetünk. Ehhez az is hozzájárul, hogy miközben álmodozunk, olyan biokémiai folyamatok zajlanak az agyunkban, amelyek csökkentik a félelmeinket, és növelik a teljesítőképességünket.

Hogyan találjunk új vágyakra?

Vannak tervek, amelyek valahogy észrevétlen csak hozzánk tapadnak, pedig sosem álmodoztunk konkrétan róluk. Például átvesszük a céget a szülőktől, holott gyerekként teljesen más pályáról ábrándoztunk, megházasodunk, bár korábban nem tartottuk fontosnak a gyűrűt, vagy egy nagyobb városba költözünk, hogy jobb munkához jussunk. Ami az egyik embernek álma, az a másiknak csak úgy belesimul az életébe. Sokszor az sem tudatos, hogy nem is a saját álmainkat dédelgetjük, hanem másokét visszük tovább. De persze ezek is nagyra tudnak nőni, attól függetlenül, hogy kezdetben nem bennünk nevelkedtek. A valódiságukról úgy győződhetünk meg, ha lehunyjuk a szemünket, és elképzeljük, hogy már teljesültek. Közben figyeljük meg, milyen érzéseket kelt bennünk a jövőnkbe tett utazás! Ezután egy képzeletbeli tízes skálán értékeljük az érzéseinket! Amelyik nem éri el a hét pontot, attól bűntudat nélkül megválhatunk. Ezeket ugyanis csak kölcsönbe kaptuk…

Hogyan lehet az álomból valóság?

Türelemmel, kitartással, pozitív hozzáállással és a szuperhatékony SMART-modellel. Ez utóbbi ugyanis remek eszköz célunk precíz meghatározásához.

S, mint specifikus: fontos a konkrét, pontos megfogalmazás. Például annak nincs elég motiváló ereje, hogy „vékonyabb szeretnék lenni”, jobb így meghatározni a célt: „Szeretnék tíz kilótól megszabadulni.”

M, mint mérhető: így tudjuk csak ellenőrizni, hogy meddig jutottunk, vagy már elértük-e. Határozzuk meg előre a vágyunk beteljesítésében meghatározó mérföldköveket, és mindig dokumentáljuk, éppen hol tartunk a megvalósításban!

A, mint (achievable) elérhető: Jó, ha szabadjára tudjuk engedni a fantáziánkat, de ha túlságosan valóságtól elrugaszkodottak a vágyaink, az nagyban veszélyezteti a sikerünket is.

R, mint releváns: ahhoz, hogy felmérjük, mennyire van helye egy célnak az életünkben, befelé kell figyelnünk. Fontos, hogy cél a valódi szükségleteinket tükrözze, és ne egy mások által kikényszerített cél legyen!

T, mint (time-boxed) határidőhöz kötött: mindig rendeljünk hozzá egy nem túl szigorú, de nem is túl megengedő határidőt, amelyet aztán vissza tudunk bontani az egyes feladatok szintjére.

Mennyi esély van egy álom megvalósítására?

A legpesszimistább kutatások szerint az emberek kilencven százaléka túlságosan rövid ideig gondozza ahhoz élete legnagyobb személyes vágyát, hogy az megvalósulhasson. De legyünk pozitívak: bármikor el lehet kezdeni dolgozni rajta, és a harmadik kérdésnél felvázolt SMART-modell is sokat segíthet abban, hogy abba a boldog tíz százalékba tartozzunk, amelynek tagjai képesek sokáig cselekvő üzemmódban maradni.

További 6 kérdést és választ találhattok az álmodozással kapcsolatban Nők Lapja Ezotéria 2019/3. számában. 

Szöveg: Bakos Zsuzsi

Nyitókép: Getty Images