Világhírű színésznő, filmsztár, üzletember, mozgalmi harcos, szexbálvány, egészségmegőrző és fiatalító tanfolyamok szervezője, az aerobik elindítója. Mindez igaz Jane Fondára. Szépsége és sikeressége mellett a családi háttere jóval árnyékoltabb képet mutat róla. Dr. Janák Lajos írása.

Lady Jane Seymour Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban, reggel 9 óra 14 perckor, az úgynevezett felső tízezerhez tartozó család gyermekeként. Édesapja, Henry Fonda kétszeres Oscar-díjas színész, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat és a Tizenkét dühös ember című filmek egyik főszereplője, akit minden idők hat legjobb filmszínészének választották. Még azt is érdemének mondhatjuk, hogy ő alapította Fonda színészdinasztiát is. Édesanyja az ugyancsak nagyon gazdag családból származó Frances Ford Seymour, aki lelki beteg volt, és 1950-ben öngyilkos lett (zsilettpengével elvágta a saját torkát…). Jane tizenkét éves volt ekkor, és a tragédia egy életen át elkísérte. Abban az időben jó néhányan a férjet okolták az események miatt. A színészdinasztiához sorolható testvére, Peter Fonda és unokahúga, Bridget. Jane-nek három férje és egy élettársa volt. Ők: Roger Vadim (1965–1973), Tom Hayden (1973–1990), Ted Turner (1991– 2001), valamint élettársa volt Richard Perry. Házasságai, kapcsolatai számában a temperamentuma is szerepet játszott. Három gyermeke született: Vanessa Vadim, Troy Garity és Mary Williams.

Harc a háború ellen

Jane Fonda jelleméről és sorsáról sokkal többet elárul a horoszkópja, mint amennyit a saját nyilatkozataiból, a sajtóból és a netről megtudhatunk. Először is feltűnő, hogy a bolygók nagy része éppen jegyhatáron van. Ezek a születés után hamarosan átlépnek a következő állatövi jegybe, arra utalva, hogy világra jötte után viszonylag röviddel sokat változik a gondolkodásmódja, a természete és a sorsa is.

Az élete több szakaszra osztható. Mintha más-más inkarnációt kezdene. Új periódusok, új életszemléletek váltják egymást. Ő maga is ír erről, a Magyarországon 2007-ben megjelent, Eddigi életem című önéletrajzi könyvében. Itt ő három szakaszról beszél. Ha alaposan megnézzük, ennél több befejezés és újrakezdés jellemzi a sorsát. Aszcendense a Bak jegyének utolsó, 29. fokán van. Gyakorlatilag éppen együtt áll a jóságos Jupiterrel, amely a születés után néhány perccel már fel is kelt, érintve és elhagyva az első ház csúcsát. Mivel a Jupiter már a Vízöntő első fokán van, jog- és törvénytisztelővé teszi a képlet tulajdonosát. E jegyben és pozícióban ez a bolygó egyéni szemléletre utal, az igazságosságra és a jogra nézvést. A Plútó szemben áll a Jupiterrel, ugyancsak éppen lenyugvóban van, a hetedik ház csúcsa közelében. Ez az a terület, amely meghatározza az egyén minden emberi kapcsolatát, a társadalmi szemléleten kívül a házastársakhoz való hozzáállást is. Az ilyen személy mindig küzd, és küzdelemre készteti azokat, akikkel bármilyen kapcsolatba kerül.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/3. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Dr. Janák Lajos

Fotó: Getty Images