Napjaink egyik legrejtélyesebb jelensége, hogy világszerte észlelnek és rögzítettek is hangokat, amelyek az égbolt felől hangzanak, de nincs racionális magyarázatuk. A különös hangok sokfélék: félelmetes üvöltés, apokaliptikus harsonaszó és éteri szépségű dallamok, mintha egy túlvilági kórus énekelne. Magyar Diána írása.

A jelenség egyáltalán nem modern, tehát biztos, hogy nem a sci-fi- és ufókultusz hatására alakult ki. Már az ókorban beszámoltak ismeretlen eredetű, az égből hallatszó hangokról, amelyeket isteneknek, szellemeknek, később a középkorban angyaloknak vagy ördögöknek tulajdonítottak. A modern korban a tudósok természettudományos magyarázatot kerestek rá, a gond csak az, hogy mindmáig nem találtak ilyet.

Az internet tele van videókkal, melyekben zümmögések, trombitálások, kísérteties hangeffektek hallatszanak különféle helyszíneken az égből. Hazánk sem kivétel: utoljára Dunaharasztiban okozott pánikot 2017 májusában egy fél percig tartó mély, brummogó moraj, az észlelők szerint valahonnan a felhőkön túlról. Az ajtók, ablakok remegtek, a háziállatok megzavarodva menekültek. Nagyon sokan telefonáltak a katasztrófavédelemnek, ugyanakkor földrengés nem volt mérhető a környéken, sem semmiféle más ismert – például időjárási vagy geológiai – jelenség.

A rejtélyes taosi zümmögés

Azóta sem derült ki, mi okozta Dunaharasztiban a riadalmat, ahogyan az sem: mit jelentsen, hogy a „felhőkön túlról” hallatszott a különös búgás? Hiszen ott a felső légkör, azon túl pedig a világűr van, amely elvileg néma – akkor mégis, mi lehet ez? Sokak szerint talán közelebb visznek a megfejtéshez azok az ősi hiedelmek, amelyek muzsikáló csillagokról, éneklő angyalokról és a szférák zenéjéről mesélnek, azt állítva: a mi világunkon túl vannak más dimenziók is, ahonnan egyes hangok néha hozzánk is átszüremlenek.

Mintha mostanában a jelenség egyre gyakoribbá válna. 2017 volt a „rekorder” év titokzatos égi effektekben: világszerte több ezer ilyen bejelentés érkezett a hatóságokhoz. 2015-ben egy finnországi felvétel borzolta világszerte az emberek idegeit. Ezen a táj normál, hétköznapi hangjain túl egy borongós, melankolikus, egyben misztikus „zene” észlelhető. Az esetről megkérdezett meteorológusok és asztrofizikusok egyöntetűen állították: a kísérteties hangokat a Nap elektromágneses kilövellései okozzák. Szó sincs tehát természetfeletti okról, csak a napkitörés mint energialöket a Föld légkörének szűrőjén átjutva a mi fülünk számára ezt a hatást kelti.

Ám e magyarázatnak ellentmond a jelenség egy másik fajtája, amely a rejtélyes hangok közül talán a leggyakoribb. Ez egyfajta mély búgás, zümmögés, amely egy adott környéken hallatszik, megzavarva az emberek álmát, mindennapjait. Voltak, akiket a monoton hang szó szerint idegbajba kergetett, és a pszichiátrián kötöttek ki, ám semmiféle fülcsengést, hallásproblémát nem mutattak ki náluk. Rendkívül érdekes viszont, hogy csak bizonyos emberek hallották a szóban forgó morajt – mások, akik szintén a környéken éltek, nem.

A jelenséget mint a megmagyarázhatatlan égi hangok egyik típusát, HUM-nak nevezték el, amely angolul hümmögést, mormogást, zümmögést jelent. A klasszikus eset a híres Bristol Hum, illetve az új-mexikói Taos Hum, magyarul bristoli, illetve taosi zümmögés. Taos kongresszusi képviselője először csak nevetett a lakossági bejelentéseken, miszerint itt az égből állandóan valami mély, zsongító „dúdolás” hallatszik. Ám miután a helyszínre ment, meggyőződött róla, hogy a taosiak igazat mondtak, így kérte a nemzetbiztonsági szerveket, vizsgálják ki, mi okozza a hangot. A vizsgálat eredményét azonban titkosították, így nem tudni, mire jutottak – már ha egyáltalán jutottak valamire.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/2. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Illusztráció: Getty Images