Segítség, csúfolják a gyereket! – A cikizéstől a pszichoterrorig

Valószínűleg az olvasók közt is van olyan, akit gyerekként átélte azt az érzést, hogy bántják, megalázzák, kiközösítik a kortársai – és biztosan olyan is olvassa ezt az írást, aki mint szülő, nagyszülő, rokon érintett. De vajon mit tehettünk volna annak idején magunkért, és mit tehetünk most gyermekünk, unokánk védelmében? Hogyan lehet kivédeni a gyerekek egymás közti agresszióját – ha egyáltalán lehetséges ez? Gál Ildikó írása.

Lilla duci, szemüveges kislány volt, természetre szelíd, csendes, jól nevelt és nagyon intelligens. Ebből már sejtjük, hogy ő lett az áldozat, mert pont két olyan tulajdonsággal is rendelkezett, ami elvileg – de nem szükségképpen! – elősegíti, hogy valaki csúfolás, zaklatás céltáblájává váljon. Az egyik az átlagtól eltérő külső: alacsony, magas, kövér, sovány, vörös hajú, szeplős, pattanásos, szemüveges és még sorolhatnánk. De akad rá példa, hogy egy kamaszlányt azért aláztak meg rendszeresen az osztálytársai, mert „túl szépnek” találták a többiekhez képest, egy kisfiúnak pedig az volt a „pechje”, hogy szülei nívós, márkás ruhákban járatták, látványosan szép tanszereket vettek neki egy olyan osztályban, ahol a gyerekek többsége szegény családból jött, és csak „csóró” cuccaik voltak.

Ott ez volt az etalon – a gyereket tehát áldozattá teheti pusztán az, ha bármiben eltér a közösség hallgatólagosan elfogadott normáitól, elvárásaitól külsőre, belsőre, személyiségre, képességekre, akár negatív, akár pozitív irányban. A fő, hogy eltérjen – az áldozatszerepre ugyanis mindig az a legalkalmasabb, aki valamiben, bármiben más.

„Pokollá tették az iskolaéveimet!”

Sajnos a gyerekkori csúfolódás problémája egyidős az emberiséggel. Mindig volt és mindig lesz, nem véletlenül hálás téma az irodalomban, gondoljunk A legyek urára, a Légy jó mindhaláligra, vagy Fehér Klára hihetetlen empátiával és humorral megírt ifjúsági regényére, a „Mi, szemüvegesek”- re (amit egyébként nem csak a szemüvegeseknek kellene elolvasnia.) Az említett könyvek mindegyikében egy nagyobb gyerektársaság, élén pár hangadóval, kipécézi és lelki terror alá veszi egy társukat, akinek a másságán kívül a másik jellemző tulajdonsága az, hogy szelíd, kedves, udvarias, jól nevelt, jó modorú gyerek, esetleg (de nem feltétlenül) zárkózott, visszahúzódó, félénk.

És itt térünk vissza Lilla történetéhez – ő ugyanis a felsorolt tulajdonságok mindegyikével rendelkezett. Hiába volt osztályelső, és hiába viselte feltűnő okosságát szerényen úgy, hogy mindig segíteni próbált a többieknek például dolgozat előtt. Ettől még iskolai évei egészen az érettségiig olyanok voltak, hogy így emlékszik vissza: „az egész gyerek- és serdülőkorom maga volt a pokol: pokollá tették azok, akiknek kedvenc unaloműző szórakozásuk az volt, hogy csúfoltak, bántottak, kibeszéltek, megaláztak, kínoztak – és jót derültek a zavaromon és a tehetetlenségemen”.

Lilla ma harmincnégy éves, sikeres, és elismert a hivatásában. Amerikában él, egy tudományos kutatóintézet munkatársa. Ám mint mondja, máig észleli magán egykori megalázottsága pszichés következményeit például abban, hogy a legkisebb hibát, lazaságot sem tűri el önmagától. „Annyiszor tudatták velem, hogy milyen ronda, béna, gyári selejt vagyok, hogy ha én kapnám meg a Nobel-díjat, akkor is elégedetlen lennék a teljesítményemmel. Azt hiszem, a csúfolással elérték, hogy ne szeressem magam, és ne tudjak magamnak megbocsátani semmit – de persze azért sokat fejlődtem, gyógyultam már azóta, és most is dolgozom az ügyön.”

A teljes cikket a Nők Lapja Ezotéria 2019/2. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Gál Ildikó

Fotó: 123RF