Victor Hugo, a misztikus írózseni és a Sion-rend közötti kapcsolat

A 19. század francia írózsenije, oly sok népszerű romantikus regény szerzője sokarcú egyéniség volt. Ateista neveltetése és radikális egyházbírálata ellenére mélységesen vonzódott a spiritualitáshoz. Erről nyilvánosan nem beszélt, műveiben mégis tett szimbolikus utalásokat egy hatalmas misztériumra, amely az ő életével is összefonódott. Körösi Alíz írása.

Az 1970-es években Franciaországot egy különös híresztelés tartotta lázban. Egy Pierre Plantard nevű, okkult körökben jól ismert férfi több riportban is azt állította: létezik Párizsban egy titkos társaság, amely Salamon királyig, sőt az ókori Egyiptomig is visszanyúlik, de valójában Jézus és Mária Magdolna titkát őrzi. A neve Sion-rend, virágkorát a középkorban élte, de valójában mindvégig ott húzódott az európai történelem felszíne alatt, komoly hatást gyakorolva az eseményekre.

A híradások nyomán a kutatók utánanéztek, tényleg létezett-e ez a rend, vagy az egész nem egyéb egy újabb fantasztikus összeesküvés-elméletnél. Mindössze egy nyomot találtak ezzel kapcsolatban: a Dossiers Secret (Titkos Akták) című dokumentumot a párizsi Nemzeti Könyvtárban, amelynek hitelessége máig vita tárgya. A Dossiers a Sion-rend nagymestereit sorolja fel az alapító Jean de Gisors-tól kezdve, aki 1188 és 1220 közt állt az élén. Utódai közt pedig olyan neveket olvashatunk a nagymesterek „családfáján”, mint a Bölcsek Kövét elkészítő alkimista, Nicholas Flamel, később Leonardo Da Vinci, Isaac Newton, illetve Victor Hugo.

Őutána a lista még két nevet említ: a zeneszerző Claude Debussyt, illetve a posztmodern polihisztor Jean Cocteau-t, aki színész, rendező, festő, költő és író is volt egyben. Ebből is látható, hogy a Sion-rendet mindig az adott kor szellemi elitjének legkiválóbb egyéniségei vezették: a nagy-mesterek szinte mindegyike művész vagy tudós, aki halhatatlan életművet hagyott maga után.

Plantard azt állította, hogy a rend jelenleg – azaz az interjú idején, 1979-ben – is létezik, és most ő maga a nagymestere. Hogy igazat beszélt-e, azóta sem derült ki, így az egész Sion-renddel kapcsolatban sokkal több a kérdés, mint a bizonyosság. A kérdések közül bennünket most különösen kettő érint, nevezetesen: 1. Mit képviselt a rend, milyen eszmék jegyében alakult, és mik voltak a célkitűzései? 2. Victor Hugo tényleg a nagymestere volt? Egyáltalán, bizonyítható, hogy bármi köze volt a Sion-rendhez? Sőt, egyáltalán bizonyítható, hogy létezett-e valaha is ez a rend?

A Da Vinci-kód nyomában

A kérdésekre úgy próbálunk meg választ keresni, hogy megvizsgáljuk előbb a rend nyomait a történelemben, utána pedig azt, hogy Victor Hugo életében voltak-e jelei okkult tevékenységnek, és ha igen, melyek ezek. Nos, először is: a Sion-rendről az érdeklődő közönség főleg Dan Brown világhírű (ál)történelmi kalandregénye, A Da Vinci- kód kapcsán hallhatott. Azért „ál”, mert a regény alapfeltevésének nagy része fikció, ám ez nem jelenti, hogy ne lennének benne elszórva mégis valós adatok, illetve olyan eszmefuttatások, amelyek elméletként mindenképp figyelemre méltók.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2019/2. számában olvashatjátok el.

Szöveg: Körösi Alíz

Fotó: Getty Images