Az időskor szellemileg az élet talán legfontosabb szakasza, hiszen ekkor már csökkennek a világi terhek, s az ember feladata saját szellemi fejlődésének kibontakoztatása lesz. Mivel a mai közfelfogás merőben más, nézzük meg, mit mondanak erről a tanítások!

A szellemi hagyományok szerint az ember földi élete ciklusoknak van alávetve. Az indiai tanítás az emberi életet három nagy részre tagolja, ami a nyugati asztrológiában megfelel a Szaturnusz ciklusainak.

Az élet három szakasza

Ezek szerint az első körülbelül 30 év a testi fejlődésről, a tanulásról, képzésről szól. A második, körülbelül 30 év a világi aktivitásról, a családról, a munkáról, a harmadik szakasz pedig a szellemi fejlődésről, vallásos életről. Az életerő súlypontja az első szakaszban a testen van, a másodikban a lelken, a harmadikban a szellemen. Ez tehát kiváló lehetőséget ad időskorban a szellemi fejlődéshez.

Az élet harmadik szakasza 59 éves korunkban kezdődik, amikor két, igen fontos bolygó nagy hatása érezhető. Ez a kor vízválasztó az embernél. Itt lezárul életünk aktív, kifelé forduló szakasza, bele kell törődnünk, hogy idősek lettünk, és vannak dolgok, amiket már nem fogunk tudni megtenni. Bölcsen el kell fogadnunk azt is, hogy egy teljesen új szakasz indul meg, és tudnunk kell azt is, a felfogásunkon múlik, hogyan éljük meg mindezt. E nem könnyű időszakot segíti meg a Jupiter kedvező hatása 60 éves korunkban. E bolygó hozhatja személyes horizontunk kitágulását, saját filozófiánk, vallási érzületünk megtalálását, belső kibontakozást, amire életünk harmadik szakaszában nagy szükségünk lesz. 59 éves korunkban a Szaturnusz másodszor tér vissza születési helyzetébe. Mivel ez az archetípus a szellemi fejlődés egyik markáns jelzője, egy nagy ciklust zárunk le, amelynek központjában a világi, társadalmi, családi élet állt, és egy újat kezdünk.

A nyugdíjazás válsága

Ez az időszak az aktív, pénzkereső korszak lezárásáról szól. E helyzet komolyságát az is mutatja, hogy egyrészt 61–63 éves kor körül a válási ráta ugyanolyan magas, mint az életközépi válságnál (41–43 év), másrészt a frissnyugdíjasok igen magas százaléka halálozik el hirtelen.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2017/3. számában olvashatjátok.

Szöveg: Szabó Judit

Fotó: Thinkstock