Filmes karakterek, akik megjárták a túlvilágot

Az élet egy körforgás – megszületünk, élünk, majd megöregszünk és meghalunk. Vagy mégsem? Rengeteg olyan történetet lehet hallani, hogy valaki visszatért a halálból, sőt, időről-időre a filmeseket is megihleti a túlvilág témája. Ezekből az alkotásokból szemezgettünk.

Joe Black, az idegesítően szimpatikus

Joe Black egy átlagos fickó, aki új munkája miatt költözik a nagy almába – itt ismerkedik meg először Parrish lányával –, azonban egy szerencsétlen baleset folytán meghal. A sors fintora, hogy a Kaszás pont az ő megtestesüléseként érkezik Parrish házába. Bár a Halálnak először csupán annyi a szándéka, hogy magával vigye áldozatát, azonnal belehabarodik a lányába, így a két férfi alkut köt: Parrish kap egy kis haladékot, amíg Joe belekóstol az emberi létbe. És milyen jól teszi!

A múmia, aki a végtelenségig megkeseredett

Az ókori Thébában járunk, ahol Imhotep főpap szemet vet a fáraó szeretőjére. Az ilyen jellegű árulásnak halál a büntetése, ám Imhotepet a legszörnyűbb átokkal sújtják: az idők végezetéig szarkofágjában kell feküdnie, ahonnan soha nem szabadulhat ki. 1925-ben kincsvadászok rátalálnak a sírjára, és akaratukon kívül mégis kiszabadítják őt – a főpap pedig erőre kapva az egész emberiségen szeretné megtorolni azt, amit vele tettek. A megkeseredett karakter nem szimpatikus figura, de kis részben meg tudjuk érteni a motivációját.

Malcolm Crowe, a Hatodik érzék pszichológusa

Cole hatéves és látja a halottakat, akik nem kímélik őt: folyton megérintik, és olyan kérdésekkel bombázzák, amire a fiú nem tud válaszolni. Malcolm Crowe gyermekpszichológus, aki egy korábbi haslövésből igyekszik felépülni, így kerül abba a városba, ahol Cole is él. A férfi és a kisfiú egyre jobban megértik egymást, sőt, együtt arra is rájönnek, hogy az elhunyt lelkek akarnak valamit a gyerektől.

Gandalf, A Gyűrűk Ura visszatérő mágusa

Szürke Gandalf a trilógia első részében életét adta azért, hogy a többiek kijussanak az ostromlott törp bányából, de a második részben, immáron Fehér Gandalfként tér vissza, hogy segítse a szövetség csatározását, ami végül szerencsésen alakul. Gandalf újjászületése az egyik legjobb dolog, ami történhetett.

Harry Potter, akit nem lehet nem szeretni

Hiába küldi rá a halálos átkot Tudjukki Harryre, a fiú – hála a halál ereklyéinek – egy átmeneti helyre kerül, ahol eldöntheti, merre induljon tovább. Ő pedig az életet választja, mindannyiunk legnagyobb örömére.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb