Akinek olyan a születési horoszkópja, mint Isadora Duncané, a neves táncosnőé, arról az első pillanatban az asztrológus úgy gondolhatja: halva született, vagy nyomorultul élte le életét. De semmiképp sem vélekedhet világra szóló sikerekről. Pedig így volt. Igaz, ezért nagy árat fizetett.

Dancer Isadora Duncan (1878-1927) in stage costume, Postcard

Isadora Duncan horoszkópjában – 1877. május 26-án hajnali fél 3-kor, San Franciscóban történt születésekor – semmi jót nem ígértek a bolygók. Ennek megfelelően valóban olykor nehéz, sőt tragikus volt a sorsa. Ugyanakkor a megpróbáltatásokért cserébe sokan szívesen vállalnák talán a sikereket, a népszerűséget, a bohém, de időnként boldognak mondható életet. A horoszkópjában nem találunk egyetlen jó fényszögkapcsolatot sem, plusz megjelenik egy okkal aggodalmat keltő, úgynevezett átfutó kvadrát, amely a legrosszabb bolygókonstellációnak mondható.

A tettek embere

Isadora zseni volt. Megreformálta a táncművészetet, napjaink balettjén is ott találjuk a „keze nyomát”. Már kislányként rajongott a táncért, a mozgásért. A görög kultúra vonzotta igazán, és ez is határozta meg művészetét. Soha nem tanult táncolni, saját maga alkotta a stílusát. A szokásos balettruha és -cipő helyett mezítláb táncolt, majdnem meztelenül. Igen fiatalon eljutott Görögországba, ahol megpróbálta Odüsszeusz útját követni. Rá kellett jönnie, hogy az antik világ a modern korban már a görögöknél is inkább megmosolyogtató. Majd egy amerikai társulattal próbálkozott,amelyet hamar elhagyva Európába költözött. Először Londonba, majd egy évvel később Párizsba ment, ahol néhány éven belül megismerte a nevét az egész kontinens.

Horoszkópja érdekes személyiségről árulkodik. A Napja együtt áll a Merkúrral és a Vénusszal, más fényszögkapcsolat nélkül, ami intelligens, érdeklődődő és tanulékony emberre utal. Kiváló és művészi előadó, szóban, tettekben és természetesen a mozgáskultúrában is. Az Ikrek levegős jegye alapján ezt bizton mondhatjuk. Aszcendense a Kos jegyének a közepén pedig azt mutatja, hogy ő a tettek embere: a tervezgetések helyett gyorsan dönt, és határozottan, ha kell, erélyesen cselekszik. Már szó esett a négyzetről, arról a kvadrátról, amely a képlet Akhillesz-sarka. Emiatt szeszélyes, érzékeny, nem egyszer indulatos embernek tarthatjuk. A Mars, születési uralkodója a Vízöntőben nagyfokú önállóságra, függetlenségszeretetre utal. Olyan személy, aki bárkiért képes kiállni, áldozatot hozni. A Hold a Skorpió jegyében a fényszögkapcsolataival együtt egy mindennel és mindenkivel szemben kritikus, ám mély érzésű nőt mutat. Az Uránusz az ötödik házában a szerelmi életére és a gyermekáldással kapcsolatos dolgokra világít rá. Itt is jellemző a függetlenség, a hagyományok semmibevétele. És nagyon fontosnak tűnik a modern technikai eszközök veszélye az életében…

Kései szerelem

Mindezekből az is következik, hogy szerette a testét. Hangoztatta is, hogy a test, a lélek és a szellem harmóniája a legfontosabb. Az élet örömeit is nagyra tartotta. Nem gyötörte magát fogyókúrával, diétával – annak ellenére, hogy akkoriban a sovány, „lapos” nőideál volt divatban. Az örömöket nem volt hajlandó elcserélni látszaterényekért. Természetes testalkata férfiak százait vonzotta előadásaira. Sokkal inkább volt barbár és üde, mint légies. A szerelem csak későn bukkant fel életében. Húszéves korában még jobban érdekelte a tánc, mint az életnek ez az oldala. Végre egy férfi képében megjelent Ámor is. 1902-ben egy társulattal épp Budapesten járt, ahol megismerkedett meg az első nagy szerelemmel, Beregi Oszkár színészrendező személyében. Vele élte át első testi szerelmét. Visszaemlékezéseiben azt írja róla: „hiszem, ez Michelangelo Dávidja”. A szobor válasza – „az ön arca, mint a virág” – romantikusan szép start volt.

Isadora a korban, sőt akár ma is az emancipáció mintaképe lehetne. Nem igyekezett elkötelezni magát. Azért a szerelemben mégiscsak felgyorsultak az események. Első gyermekének egy botrányos életű rendező volt az apja, akivel Németországban találkozott. A táncosnő úgy emlékezik meg róla, hogy „a földkerekség legkiszámíthatatlanabb embere”, természetében hordozta az álhatatlanságot és a zsenialitást. Eszük ágában sem volt házasságot kötni – a derék berlini polgárok legnagyobb felháborodására. Ezután következett Singer, a varrógépkirály, aki élete végéig támaszként állt mellette, érzelmileg és anyagilag egyaránt. Asszisztált álmaihoz, pedig a kapcsolatuk többször válságba került, Isadora szerelemre éhes természete miatt. A táncosnő harmincöt éves korában mondta, hogy minden szerelem nélkül eltöltött éjszaka súlyos veszteség. Természetesen, ha csak lehetett, ehhez tartotta is magát. A társadalmi elvárások egyáltalán nem zavarták. Akkor és azzal kezdett ki, akivel, amikor csak akart. Férfiakat megszégyenítő önállóság jellemezte ezen a téren. Szerelmi skalpjai között tudhatta Mercedes de Acosta amerikai költőnőt is.

Isadora horoszkópjának elemzése folytatódik a Nők Lapja Ezotéria 2016/5. számában.

Szöveg: dr. Janák Lajos

fotó: Getty Images