Ezoterikus körökben gyakran lehet hallani a szót: reiki. Különféle összefüggésekben emlegetik, például: „tegnap voltam egy fantasztikus reikibeavatáson!”, vagy: „Fáj a fejed? Gyere, megreikizlek!” De vajon mit is jelent ez a misztikus csengésű kifejezés?

Attractive young woman having reiki healing treatment

Tény, hogy napjainkban sajnos egyre inkább elcsépelik az ezotériát. Emiatt sokan, ha csak hallják a szót, „ezoterikus”, „spirituális”, mérgesen vagy csalódottan legyintenek: pénzéhes sarlatánok, önjelölt világmegváltók gyülekezete! A reiki esetében ez az elcsépelés, elanyagiasítás szerencsére sokkal nehezebb, mivel nem egykönnyen megtanulható, érett személyiséget és folytonos fejlődést igénylő módszerről beszélünk. De mi is a reiki? A módszer alapja egy ősrégi tanítás, miszerint a világmindenséget át- és áthatja egy erő, amely működteti az egész végtelen rendszert, galaxisoktól a legkisebb részecskéig. Ez az erő tartja fenn a téridőt, készteti a csillagokat, bolygókat mozgásra, és élteti az élőlényeket. E titokzatos energiát az emberek ősidők óta sokféle néven ismerik. Egyiptomban ez volt az Ah („ragyogás”), Kínában csínek hívták – ez rejlik a népszerű mozgásmeditáció, a tajcsi nevében is. Indiában Atman („világszellem”) volt a neve. Nos, mindez a sok név ugyanazt takarja, amit Japánban „Ki”-nek hívnak: az univerzális teremtő és fenntartó energiát.

Usui mester élete és küldetése

A reikisek hasonlóképp hasznosítják ezt a végtelen erőforrást, mint a Jedi-lovagok a Csillagok háborúja című filmben. Azaz: különleges technikákkal lehívják, „megcsapolják”, és önmagukba fogadják azt az energiát, amely kozmikus méretekben működteti az univerzumot. Abban is hasonlóak, hogy ezt a reiki művelői sem öncélúan teszik: a kozmikus életenergiát saját és akár más élőlények szervezetébe is átsugározzák, amely ott kifejti a megfelelő áldásos hatást.

Ez a reikikezelés lényege. Magát a módszert egy japán szerzetes és spirituális tanító, dr. Mikao Usui dolgozta ki a 19. században – noha hasonló technikákról már 2500 éves indiai szent iratok is beszélnek. Igazából, ha végignézünk az ókori kultúrák gyógymódjain, arra jutunk, hogy a kozmikus energia lehívása minden népnél, civilizációnál jól ismert eljárás volt, amelyet Egyiptomtól a majákig, a kelta druidáktól az ősmagyar táltosokig sikeresen alkalmaztak. Őseink sokkal többet tudtak az univerzumról, mint ahogy azt a modern kor tudósai hiszik. Ám a módszer újrafelfedezését és a mai ember számára is teljesen használhatóvá tételét Usui mesternek köszönhetjük. A tehetséges ifjút már gyermekkorában buddhista szerzetesnek taníttatták: kolostori évei során ismerte meg Kelet és Nyugat világvallásait és legnagyobb spirituális rendszereit.

Túlvilági találkozás Buddhával

Később mégis otthagyta a szerzetesi közösséget. Egy ideig teljesen világi életet élt – megnősült, gyermekei születtek, az üzleti életben is sikert aratott –, ám ennek véget vetett egy szörnyű járvány, amely 1900 környékén söpört végig Kiotóban. Ő is elkapta a kórt: kómába esett, sőt pár pillanatra meg is halt.

Később elmesélte: halálközeli élményei voltak. A pár pillanat alatt, amikor szíve leállt, kilépett testéből, és eggyé vált az életenergia forrásával. Álomszerű utazásban volt része, ahol különféle dimenziókat látogatott meg, és magasrendű szellemlényekkel, köztük Buddhával is találkozott – elmondása szerint tőle kapta meg küldetését, hogy az emberek számára újból elérhetővé kell tennie az univerzális energiát. A túlvilági hatalmak visszaküldték tehát testébe – és valóban magához tért, fel is gyógyult. Ám többé nem volt az, aki korábban: férj, családapa, sikeres vállalkozó. Új ember lett belőle, és mivel ezt rokonai úgy fogták fel, hogy Usui kifordult önmagából, kitagadták a családból, sőt, többé ki sem ejtették a nevét.

A cikk folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2016/5. számának 38. oldalán találjátok.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock