A történelem során számos furcsa legendával találkozunk, melyek a kimondott szó hatalmáról tanúskodnak. Cikkünkben sorra vettük azokat az átkokat, amelyeknek rejtélyes balesetekhez volt közük.

Spooky Halloween town

“Tarka macska hármat nyávogott. Sündisznó is egyet vinnyogott. Sárkány is süvít; Ha! az óra itt.” Íme, a bűvös szavak: ezekkel szabadítja el a végzetet a Macbeth három boszorkánya, és így indul el a darabot mind a mai napig övező átoksorozat is, amely a színház szereplőinek és nézőinek szerencsétlen baleseteiről szól.

Vajon Shakespeare tudatosan építette-e be tragédiájába a korabeli fekete mágia jól ismert varázsigéit, vagy az utókor ragasztott babonás félelmeket a drámához, nem tudjuk. De hogy léteznek furcsa legendák a történelemben, amelyek a kimondott szó erejéről tanúskodnak, az bizonyos.

Fáraók, királyok, elnökök

A legismertebb átok természetesen a Tutanhamon fáraó sírjának feltáróit ért balesetekhez kötődik. „Sebes szárnyakon érkezzék a halál arra, aki megzavarja a király békéjét!” – ez a felirat állt az ősi síron, amikor az 1920-as években Howard Carter rátalált. Az angol régész felfedezése mámorában a sírhoz hívta mecénását, Lord Carnarvont, akin ezután nem sokkal gyilkos láz tört ki. A krónikák feljegyezték, hogy halála pillanatában Kairó fényei kialudtak. Ezt követően huszonhét haláleset történt azok körében, akik részt vettek az ásatásban.

Cikkünk folytatását elolvashatod a Nők Lapja Ezotéria 2016/1. számában.

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Fotó: Thinkstock