Minél pozitívabb egy szó, annál inkább kedveljük

Amerikai tudósok kijelentették: a pozitív tartalmú szavakat szeretjük igazán, melyek kihatnak hangulatunkra. De valóban mérhető a szövegek boldogságtartalma?

64 szavak ereje

Már őseink is úgy vélték, a szó Isten ajándéka. A Bibliában János evangéliuma így szól a világ teremtéséről: „Kezdetben vala az ige, és az Ige/ Valaha az Istennél / és Isten vala az Ige.”

De nemcsak a különböző vallások hirdetik a szavak teremtő erejét, hiszen nyilvánvaló: mindegy, milyen nyelven beszélünk, szavakban nyilatkozunk meg, szavak segítségével testesítünk meg mindent. Álmaink, érzéseink és sejtéseink mindmind szavaink révén kelnek életre. Az embernek megadatott a szavak mágiája – ám mint minden fegyvert, így a szavakat is kétféleképpen használhatjuk: védhetjük velük a magunk és mások életet, de akár pusztítani is képesek vagyunk a segítségükkel. A különböző tudományágaktól kezdve az ezoterikus tanokig, ezért is tanulmányozzák a szakemberek oly nagy figyelemmel a szavak bűvös, bár sokszor rejtett erejét.

Mit mutat a hedonométer?

A bevezetőben említett amerikai kutatást a Vermont Egyetem végezte, és mintáit a legkülönbözőbb helyekről vette: arab mozifeliratok, koreai Twitter-bejegyzések, orosz irodalmi szövegek, kínai honlapok, de még háborús övezetekből tudósító riportok feldolgozása alapján is úgy vélekednek az összegző tanulmányt író tudósok, hogy az emberek mindig – mindennapos nyűgeik-gondjaik ellenére is –, mindenütt az élet napos oldalát szeretnék látni.

Ha kíváncsi vagy, mi is pontosan a hedonométer, szerezd be a Nők Lapja Ezotéria 2016/1. számát!

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Fotó: Thinkstock