Milyen változások várhatók a munka világában 2025-ig?

Az elkövetkezendő időszakban a munka világa olyan változásokon megy keresztül, amelyek miatt felmerülhet bennünk a kérdés: lesz-e munkája majd a gyerekeinknek? A Szaturnusz és az Uránusz útját követve igyekszünk választ adni a megélhetéssel kapcsolatos kérdésekre.

nlezo_munka2025›› Egyre olcsóbbá válik a munkaerő?

Igen, a következő tíz évben egyre olcsóbb lehet a munkaerő. A textiliparban évtizedekkel ezelőtt nagy változás zajlott le. Kezdetben Olaszországban gyártották a termékeket, majd ezt követte Törökország, és napjainkban a ruházati termékeket a szuperolcsó munkaerejű fejlődő országokban állítják elő. Ennek köszönhetően a fejlett államokban nagyrészt megszűntek ezek a munkahelyek. Ám 2016-ban és 2017-ben a Szaturnusz a Nyilasban tartózkodik, amiből arra lehet következtetni, hogy a mai trend megfordulhat. Ennek elsődleges oka lehet majd, hogy egyre több vásárló fogja elutasítani az olcsó gyártású termékeket, amelyeket embertelen körülmények között készítenek, illetve a gyermekek ilyesfajta kizsákmányolását. Sokan mérlegelni fognak, és inkább a drágább, de emberi körülmények között készült ruhaneműket fogják megvásárolni.

 ›› A digitális világ veszélyeket rejt?

Nem. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a számítógép vajon elveszi-e az ember munkáját? A válasz igen és nem. Igen azért, mert a komputerek olyan tevékenységet is el fognak majd látni, amelyre korábban csak az ember volt képes. Minden valószínűség szerint a vevőszolgálatokon dolgozók tökéletesen helyettesíthetők lesznek a számítógépekkel. Ám 2020-21-22-ben, amikor a Szaturnusz átlép a Vízöntőbe, minden megváltozik. Gépek helyett újra embereket fognak alkalmazni, mert rájönnek, hogy az empátia és a kreativitás nem helyettesíthető.

›› Megéri tanulni?

Igen. A következő években egyre nagyobb kihívásokkal kerülünk majd szembe. Ez elsősorban az elektronikával lesz kapcsolatos. Minden valószínűség szerint az embereket a tudásuk alapján fogják osztályozni. Azt fogják értékelni, hogyan tudunk együtt dolgozni a komputerekkel, a robotokkal. 2020 után óriási fejlődés várható a technikai fejlesztések terén. A 2020-21-22-ben a Szaturnusz a Vízöntőben, az Uránusz pedig a Bikában halad, ami azt sugallja, hogy folyamatosan képezni kell magunkat. Azoknak, akik kreatívak, akik tele vannak jó ötletekkel, mindig lesz munkája.

Ha szeretnétek tudni, mi a válasz többek között arra a kérdésre, hogy melyek lesznek a legnépszerűbb szakmák, lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2015/5. számát a 23. oldalon!

Illusztráció: Thinkstock