Rövidesen a mozikba kerül (november 5-én mutatják be itthon) a legújabb James Bond-film, de azt kevesen tudják, hogy a legelső 007-es ügynök a 16. században tevékenykedett. Talán nem volt olyan jóképű, mint kései utódai, de ő is a királynőt és a Brit Birodalmat szolgálta.

férfi

John Dee-nek hívták: bár kortársai magas, jó megjelenésű embernek írták le, hosszú, tejfehér szakállával inkább tudósra, mintsem kémre emlékeztetett. Szó, ami szó: az is volt. Korának egyik legnagyobb koponyája: matematikus, csillagász, valamint – ami ekkor e foglalkozásokkal szükségszerűen együtt járt – asztrológus és alkimista, akit misztikus erejű varázslónak is tartottak. Ráadásul szoros kapcsolatban állt I. Erzsébet udvarával – valószínűleg a James Bond-sztorik íróját, Ian Fleminget is ez ragadta meg. John Dee ugyanis a királynőnek szóló leveleit (jelentéseit?) a titkos 007-es szignóval látta el. Magyarázata szerint a két 0 a szemét jelképezte, amit mindig nyitva tartott megbízója kedvéért, a 7 pedig, mint kabbalisztikus jel, a szerencseszáma volt.

A gyanú árnyékában

John Dee 1527-ben született, és korának talán legpallérozottabb elméje lett: a már akkor nagy hírű Cambride St. John kollégiumában nyert tudományos fokozatot. A szintén jó hírű Trinity kollégiumban kezdett tanítani, és olyan hihetetlenül népszerű előadásokat tartott, hogy híre ment: természetfeletti (ördögi?) képességekkel rendelkezik – legalábbis ezt terjesztették róla féltékeny kollégái. 1540-50 között utazni kezdett: járt az egyeteméről híres Löwenben (Leuven), majd Párizsban; olyan nagy nevekkel barátkozott, mint Gerardus Mercator, a legendás kartográfus. Az akkori legmodernebb asztronómiai és matematikai felszereléssel tért vissza Londonba; már fiatalon elkezdte gyűjteni a különleges könyveket, kéziratokat, amelyek megalapozták híres, Angliában egyedülálló könyvtárát.

Aligha véletlen hát, hogy a királyi udvarban is felfigyeltek rá. Olyannyira, hogy ő készíthette el Mária királynő és akkor még csak hercegnői státuszban lévő Erzsébet horoszkópját. Ekkor azonban valami malőr történhetett, mert az asztrológust perbe fogták – bűne valószínűleg az lehetett, hogy Mária horoszkópját Erzsébettel is kielemezte. Nem tudjuk, hogyan győzte meg a bíróságot ártatlanságáról, de hamar híre ment: az ellene tanúskodók rövidesen meghaltak, vagy különös szerencsétlenségek érték őket.

A cikk befejezését keressétek a Nők Lapja Ezotéria 2015/5. lapszámában!

Szöveg: Balázs-Piri Krisztina

Illusztráció: Wikipedia