Csak a híd örök – Szimbolikus hidak a világ körül

Vajon mi teszi a hidakat szimbolikussá? Talán a még ma is érzett ősi csodálat, hogy száraz lábbal kelhetünk át rajtuk, ősi ellenségünk, a víz felett?! Vagy a hozzájuk kötött legendák? Utóbbiak közül íme néhány:

goldengate

A legszomorúbb: Golden Gate (San Francisco)

Sok van belőlük: hidak, ahonnan kétségbeesett emberek vetették a mélybe magukat. A  leghíresebb kétségtelenül a Golden Gate, amelyet hét éven át építettek, és 1937-re fejeztek be.  Valamikor a leghosszabb függőhíd volt a világon, ma meg kell elégednie a nyolcadik hellyel. De  mind a mai napig az öngyilkosok hídjának is nevezik, hiszen – azt mondja a statisztika – havonta  ketten is itt vetnek véget az életüknek.

Az Ezotéria választása: a New York-i Brooklyn híd. Tervezője, John August Roebling már az  előkészületek során megsérült, és sérüléseibe belehalt. Így fia vette az irányítást, aki két év  múlva keszonbetegséget kapott, és tolókocsiba kényszerült. Szerencsére ott volt Emily Warren,  a hűséges feleség, aki közvetíteni tudott a tervező férj és a mérnökök között. A végzet még így  sem kímélte meg a nagy művet: a megnyitó ugyan 1883. májusában rendben lezajlott, de rá két  hétre egy zsúfolt napon pletyka kapott lábra a tömegben, miszerint a híd le fog szakadni. Pánik  tört ki, amelyben 12 embert agyontapostak. A kedélyek csak akkor nyugodtak meg, amikor a  Barnum Cirkusz Jumbó vezette húsz elefántjával végigmasírozott a hídon.

Ponte San’t AngeloA legangyalibb: Ponte San’t Angelo (Róma)

Maga Hadrianus császár építtette Péter és Pál apostolok tiszteletére, mivel a szentek állítólag itt  keltek át a Tiberisen. Több mint öt évig készült, és mindig is a zarándokok kedvence volt. Tíz  arany angyal őrzi, ezek már a 17. századból valók, a híres szobrász, Bernini műhelyéből. Az  angyalok a krisztusi passiójárás egy-egy szimbólumát tartják a kezükben. A híd mellett sok a  rózsafüzérárus – érdemes tőlük vásárolni, mert a legenda szerint, ha erősen kívánunk valamit  rózsafüzérünket morzsolgatva, az angyalok teljesítik óhajunkat.

Az Ezotéria választása: A prágai barokk Károly híd, amely 1841-ig a Moldva felett az egyetlen  kőhíd volt. Az óvárost és a prágai várat köti össze, és talán hallotta még a halk szavú író, Franz  Kafka csendes, angyali lépteit.

Stari Most

A legtöbbet szenvedő: Stari Most (Mostar)

Még I. Szulejmán építette a mostari Öreg hidat. A Neretva két partját összekötő gyönyörű  szerkezet 427 évig szolgálta a forgalmat, aztán a boszniai háborúban 1993-ban két óra alatt  megsemmisült, és ezzel megintcsak bebizonyosodott: barbár korokban még a hidak sem örök  életűek. 2004-ig tartott az újjáépítés, amelyben magyarok is részt vettek. Régen a fiatal fiúk  tavasszal leugrottak róla a Neretva jéghideg vizébe: ez volt bátorságuk első férfipróbája.

Az Ezotéria választása: Arany János Hídavatás című balladájában énekelte meg az 1872–76  között épült Margit hidat, amelyet akkor az öngyilkosok hídjaként is emlegettek. 1944.  november 4-én déli 12-kor a németek felrobbantották:   szörnyű tettnek civil áldozatai is voltak,  sok ártatlan járókelő vesztette ott akkor az életét.

Még több hídról még több érdekességet találtok a Nők Lapja Ezotéria 2015/4. számában!

Szerző: Balázs-Piri Krisztina

Fotók: Archív, Thinkstock, Wikipédia