5 tény a rejtélyes Holt-tengerről

Se nem holt, se nem tenger… Mégis: Földünk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye, szinte egyedülálló csoda! Sokan – nem alap nélkül – spirituális kisugárzást tulajdonítanak neki. Íme néhány tény, amit talán nem tudtál róla.

1. Királynők kedvence

A Holt-tenger jótékony hatásáról állítólag már a bibliai időkben is tudtak. Itt kúráltatta magát  Dávid király felesége, Abigél, no meg Kleopátra, aki saját nyaralót építtetett a tó partján, és  akiről feljegyezték, hogy varázsosan elbűvölő volt.

2. Nem halott

Első ránézésre – sőt: akár hosszabb tanulmányok után is – úgy látszott, hogy a Holt-tenger  teljesen halott, hiszen vize körülbelül tízszer sósabb, mint az óceánoké, így ebben
élőlény aligha maradhat meg. Egy ideje azonban sejtik már a kutatók, hogy valami titkot azért  rejt a tömény, sós víz. Az 1930-as években kiderítették, hogy tele van mikrobákkal, amelyek kedvező körülmények között vörös színű „vízvirágzást” is okozhatnak, aminek a babonás hiedelmekkel ellentétben nincs köze a vérhez. Néhány rettenthetetlen búvár 2010-ben azt is  kiderítette, hogy a tó fenekén érdekes geológiai alakzatokban édes vizű források fakadnak.

3. Mélységrekord!

Ez a Föld legalacsonyabb pontja – ráadásul a sivatagos éghajlaton a párolgás miatt évente több  int egy méterrel csökken a vízszint. Ha nem mentik meg, akkor belátható időn belül semmivé  esz: legfeljebb kiszáradt sóhalmok emlékeztetnek majd a köznyelvben Sós-tengerként  emlegetett tóra.

4. Sóbálványok?

Bizony, a két bibliai bűnös város, Szodoma és Gomora is valamikor a Holt-tenger partján  épülhetett, és Lót sóbálvánnyá váló feleségének históriáját is valószínűleg egy természetes  képződményű, ember formájú sószobor alapozta meg.

5. Különös UV-sugárzás

Aki járt erre, tudja: pokolian forró helyről van szó. De minden hőség dacára, bármilyen erős is  legyen a napsütés,  z UV-sugárzás meglepően alacsony, és senki sem tudja ennek okát.

A Holt-tengerről bővebben a Nők Lapja Ezotériában (2015/4.) olvashattok!

Szerző: Balázs-Piri Krisztina

Fotó: Thinkstock