Niccolo Paganini ámulatba ejtette közönségét, és fantasztikus tudására, technikájára kollégái azt mondták: boszorkányos. Így lett belőle az ördög hegedűse. Titkáról a horoszkóp segítségével lebbentjük fel a fátylat.

A teremben a zene elhallgatott. Csend lett! Kellett egy kis idő, mire a hallgatóság felocsúdott, majd viharos tapsban, ünneplésben tört ki. Érthető, hiszen “az ördög hegedűse”, Niccolo Paganini játszott. Korának, a 19. századi romantikának legnagyobb, sőt talán minden idők egyik  legnagyobb hegedűművésze varázsolta el a közönségét.

Feloldotta a karmát

Először is, a legfeltűnőbb a két sorsbolygónak, a Jupiternek és a Szaturnusznak az együttállása a Nyilas jegyében. A két bolygó éppen felkelőben volt az aszcendens közelében. Az ilyen csillagállás ritka, csak 20 évenként egyszer fordul elő. Ekkor olyan emberek születnek, akiknek fontos feladatuk van az életben, akik valamilyen módon kitüntetettek, kiemelkednek a sokaságból. Ha másként nem, hát az elődeik közül – hetedíziglen is – a legkiválóbbak, az elődök sikeres produktumai. Sok különleges, értékes ember születik ilyen együttállással. Nem csak zenészek, bár érdekes, hogy Bartók Béla horoszkópjában is megtalálható egy ilyen bolygótalálkozás. Ez az együttállás egyben karmaoldást is jelent. Ezek az emberek elvégeztek egy feladatot, megtanultak egy leckét, és most az újraszületések során olyan állomáshoz érkeztek, amikor lezárhatnak egy folyamatot, hogy fejlődésüket újrakezdhessék más területen. Ám az ilyen élet rendkívül eredményes, de egy kicsit sem könnyű, sőt mondhatni meglehetősen küzdelmes… Niccolo Paganini 1782. október 27-én született Genovában, ismereteink szerint 10 óra 54 perckor. Szülei nem voltak szegények, bár gazdagnak sem nevezhetjük őket. Apja többek között kereskedő is volt, kissé bohém ember, a szerencsejátékok rabja. Anyja – a kor szokásainak megfelelően – a háztartást vezette, és hat gyermekét nevelte, akik közül Niccolo volt a harmadik.

Kegyetlen apa, szerető anya

Beteges gyermek volt, sőt felnőttkorában is sokat küzdött egészségi problémákkal. Négyévesen jött az első komoly gyermekbetegség, a kanyaró. Ezután tanította meg apja mandolinon játszani, és ötéves korában megkapta első hegedűjét. A gyermekbetegségek közül hamarosan újra jelentkezett egy, minden valószínűség szerint a vörheny. Ennek következtében visszamaradt betegségek kísérték végig az életét: ízületi bántalmak, szemgyulladás, állandó köhögési inger és minden valószínűség szerint a később jelentkező tuberkulózis. Úgy tudjuk,
hogy apja rendkívül szigorúan bánt vele. Erőszakkal kényszerítette zenetanulásra és  gyakorlásra. Sokszor bezárták, és addig kellett gyakorolnia, amíg erejéből tellett. Mit mond minderről a horoszkóp? Az apa és az anya szerepét csak nagyon kis mértékben mutatja a Nap és a Hold helyzete. Ez a két fő személyi jelölő a horoszkópban a lehető legjobb fényszögkapcsolatban van egymással. Ebből a leginkább arra következtethetünk, hogy  önmagával elégedett, kiegyensúlyozott embert látunk. A logikája, az esze, az ösztönei és az érzelmei jó összhangban tudnak együttműködni. Sokkal jobban jellemzi az apát a negyedik ház,  amelynek ura, a Mars, rangvesztetten áll az ég közepén. Olyan emberre utal ez a pozíció, aki  gazi szájhős volt, és nem létező népszerűséget hajszolt. A szerencsejáték-szenvedély és a  bizonytalan emberi kapcsolatok jellemezték a szélmalomharcokkal teli sorsát. Ugyanakkor az anyát képviselő tizedik ház már arról árulkodik, hogy a mama erős egyéniség volt. Az uralmi Vénusz ebben a házban szeretetről, szépérzékről, művészi hajlamokról vall. Elsősorban az apa szigora mellett, az anyától örökölt hajlamok és az anyai szeretet jelentette a legtöbbet a  sikerhez vezető úton. A Hold kedvezőtlen fényszöge a Vénuszhoz, a Marshoz és a Neptunuszhoz ebben az esetben sok félreértésre utal a szülőkkel szemben, és nem kevés keserű csalódásra, érzelmi konfliktusra. Ugyancsak az uralomban lévő Holdnak a támadott helyzete jelzi a gyakori egészségi panaszokat, betegeskedéseket. A kegyetlen, szigorú apa elérte, hogy 12 évesen már népszerű zenésszé lett a fia, az első nyilvános hangverseny után.

A cikk folytatásáért lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2015/4. számát!

Szerző: Dr. Janák Lajos

Kép: Getty Images