Szabad-e megsimogatni egy idegen kutyát az utcán?

Pár dologra mindenképp érdemes figyelni, ha így teszünk.

Az utcán sétálva gyakran találkozunk kutyás gazdikkal, akik hűséges társaikat vezetik. Az ebek barátságos tekintetükkel és aranyos megjelenésükkel gyorsan meghódíthatják a járókelők szívét, azonban felmerül a kérdés: szabad-e az utcán egy idegen kutyáját megsimogatni?

Az emberek véleményei megoszlanak ebben a kérdésben. A kutyák imádnivalóak, és sokan azt gondolják, hogy egy kis simogatás jólesik nekik, miközben sétálnak. Mások viszont meggyőződéseik szerint minden idegen kutyával szemben tiszteletteljes távolságot kell tartani.

Azok, akik támogatják a kutyák simogatását az utcán, hangsúlyozzák, hogy a kutyák társas lények és élvezik az emberi érintést, az ilyen típusú interakciók segíthetnek szociális készségeik fejlesztésében. Egy részük nagyon is élvezi az idegenek figyelmét, és boldogan fogadja a simogatást. Ugyanakkor mások óvatosságra intenek. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden kutya más, és néhányuknak lehetnek agresszív hajlamai. Egy idegen simogatása zavarhatja vagy meg is ijesztheti a kutyát, ami akár a gazdájára nézve is veszélyt jelenthet. Egy váratlan mozdulat vagy hang ráadásul gyakran kiválthatja a kutyák védelmező ösztöneit is.

Ha mégis úgy döntenél, hogy odamész egy kutyához és a gazdijához barátkozni az utcán, néhány dolgot mindenképp tarts figyelemben! Íme egy kis kutyaetikett!

Mindig kérdezz rá a gazdánál!

Fontos megkérdezni a kutyát kísérő embert, mielőtt megpróbálunk kapcsolatba lépni a négylábú baráttal, hogy szabad-e közelednünk felé. Mivel minden gazda más módon viszonyul a kutyájához, lehet, hogy személy szerint nem kedveli, ha idegenek simogatják a kutyáját, de az is előfordulhat, hogy a kutya természete miatt nem szeretne bárkit közel engedni hozzá. Az is lehet, hogy az állat beteg vagy traumatizált, esetleg egyéb ok miatt nem tanácsos hozzáérni. Ha engedélyt kapunk a simogatásra, akkor valószínűleg nincs probléma. Ha viszont a gazda elutasító vagy bizonytalan, érdemes tiszteletben tartani az ő kívánságát.

Figyelj a kutya testbeszédére!

Vannak olyan általános jelek a kutyák testbeszédében – függetlenül a fajtájuktól és nevelésüktől –, amiből már következtethetünk arra, hogy nem érzi magát kényelmesen az adott szituációban. Lorna Winter, egy kutyafejlesztő applikáció társalapítója szerint érdemes visszalépnünk a kutyáktól,

„ha a szőr feláll a hátukon és a fejükön, a lábuk közé húzzák a farkukat vagy hátracsapott fülekkel berogyasztanak. De még egy kis hátraszökkenés is a kényelmetlenség jele lehet.”

Kutya pórázon Unsplash

Fotó: Unsplash

Légy gyengéd és megfontolt, amikor új kutyával ismerkedsz!

Winter azt is hangsúlyozza, hogy mindenképp vegyük figyelembe a kutya egyéni preferenciáját a simogatást illetően. Számos fajta, például a golden retrieverek imádják, ha bárhol hozzájuk érnek, de akadnak olyanok is, akik alapvetően tartózkodnak az érintéstől. Legjobban tesszük, ha először megkérdezzük a gazdit, hol simogathatjuk meg a kutyáját. Továbbá azt is tanácsolja, hogy 

„Soha ne érj a fejéhez, csak ha teljes mértékben biztos vagy abban, hogy a kutya ettől boldog lesz, és nem érzi magát majd kényelmetlenül”

Ne erőltesd, ha a kutya nem szeretné!

Semmi értelme egy félénk vagy kevésbé barátságos kutyánál erőltetni az interakciót, mert minden fél rosszul járhat a szituációban. Ha úgy látod, hogy a kutya nem vevő a közeledésedre, vagy az volt, de időközben megunta a simogatást, így arréb húzódik, ne próbálkozz tovább!

Az utcán sétáló kutyák kiváló lehetőséget kínálnak a pozitív interakciókra és a közösségépítésre. Azonban mindig fontos tiszteletben tartani az állatok és gazdáik kívánságait, hogy mindenki biztonságban és boldogan élvezhesse a kutyasétáltatás örömeit.

Kiemelt kép: Unsplash