A négyéves Albie Pegg azután került kórházba még tavaly, miután egy epres jégkását (angolul slushie-t) fogyasztott, amikor bowlingozni voltak a családjával még tavaly. A kisfiú hallucinálni kezdett és elkezdte harapdálni magát, majd egy órán belül „teljesen érzéketlenné vált” – mesélte az anyukája, Beth Green az ITV Newsnak.
Az aggódó anya bevitte a sürgősségi osztályra a kis Albie-t, aki addigra már magatehetetlenül feküdt. Az angliai Nuneatonból származó kisfiú végül négy napot töltött a kórházban, az orvosok pedig tanácstalanok voltak azt illetően, hogy mi okozta a hirtelen rosszullétet. Hónapokkal később a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a jégkása adalékanyagaként használt glicerin okozta Albie tüneteit.
Az édesanya most azt szeretné, ha minél többen hallanának erről, hogy elkerülhető legyen az Albie-hoz hasonló eset.
Hogyan kerül glicerin a jégkásába?
A glicerin (vagy ahogy az összetevők között gyakran szerepel E422) egy olyan cukormentes édesítőszer, amelyet gyakran használnak az élelmiszeriparban, beleértve a jégkását is. Jellemzően utóbbiban azért használják, mert ez az anyag nem fagy meg, így biztosítva az ital kása jellegű halmazállapotát. Fontos megemlíteni, hogy
a glicerin egy természetben előforduló anyag, veszélyességi osztályokba való besorolása nem szükséges,
tehát az itthon kapható élelmiszerekben vagy éppen kozmetikumokban is megtalálható összetevőként, ezért érdemes mindig átböngészni az összetevők listáját.

Míg a felnőttwknél általában semmilyen gondot nem okoz, a gyerekeknél súlyos tüneteket is produkálhat a többek között a jégkásában is található glicerin (Fotó: Canva)
Az adalékanyagot gyakran használják egyéb élelmiszerekben is, hogy javítsák azok textúráját és nedvességtartalmát. A glicerin nedvességet vonz és megköt, ami segíthet megőrizni az élelmiszerek frissességét és állagát, emellett hozzájárulhat az élelmiszerek simább és krémesebb textúrájához is.
Kiknek és milyen gondokat okoz a glicerin?
Bár a felnőttek és az idősebb gyermekek szervezete általában képes feldolgozni a glicerint, a kisgyermekek testtömegének arányában kisebb mennyiség is súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az élelmiszer-biztonsági ügynökség (FSA) kutatásai kimutatták, hogy
a magas glicerin tartalmú ételek és italok fogyasztása a 4 éven aluli gyermekeknél hipoglikémiát (veszélyesen alacsony vércukorszintet) és eszméletvesztést okozhat.
Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy a mértékletesség és az odafigyelés kulcsfontosságú, különösen a gyerekek számára készült ételek és italok fogyasztásánál. A szakértők a gyerekeknek legfeljebb 350 ml-t ajánlanak, míg négy éves kor alatt egyáltalán nem javasolják a jégkásák ivását (sem pedig a glicerintartalmú egyéb élelmiszerek fogyasztását). A glicerinmérgezés megelőzése érdekében pedig érdemes tudatosan választani az élelmiszereket és italokat, és kerülni azokat, amelyek túlzott mennyiségű glicerint tartalmazhatnak.
A glicerinmérgezés tünetei
Fontos megjegyezni, hogy a glicerinmérgezés tünetei súlyosságuk és megjelenésük szerint változhatnak, és az egyének reakciója eltérő lehet. Amennyiben valaki glicerintartalmú termékeket fogyasztott és ilyen tüneteket tapasztal, fontos azonnal orvosi segítséget kérni.
Hányás
A túlzott glicerinbevitel hatására felléphet hányás, amely a szervezet mérgező anyagoktól való megszabadulásának egyik formája.
Fejfájás
A glicerin fogyasztása fejfájást okozhat, ami az idegrendszerre gyakorolt negatív hatások következménye lehet.
Általános rosszullét
Glicerintoleranciával rendelkezők esetében általános rosszullétet tapasztalhatnak, beleértve a fáradtságot, gyengeséget és általános rossz közérzetet.
Hipoglikémia
A glicerinnek hipoglikémiát okozó hatása lehet, ami alacsony vércukorszintet eredményez. Ennek tünetei közé tartozik a szédülés, gyengeség, remegés, izzadás, éhség és esetlegesen eszméletvesztés.
Sokk
A súlyosabb glicerinmérgezés esetén sokk alakulhat ki, ami az életfontosságú szervek oxigén- és tápanyagellátásának kritikus hiányához vezet. A sokk tünetei közé tartozik a sápadtság, hideg és nyirkos bőr, gyors vagy felületes légzés, gyengeség és szédülés.
Kiemelt kép: Canva