A tökéletes 40. szülinapi ajándék: vidd el a kedvenc könyvedet!

Barnáné Katona Zsófia nemrég ünnepelte a negyvenedik születésnapját. A férje megszervezte a bulit negyven-ötven vendéggel, Zsófinak már csak azt kellett kitalálnia, mit is kérjen ajándékba, ami nem megterhelő annak, aki adja, mégis személyes.

„Egyik este épp a legkisebb gyerekemnek olvastam, amikor beugrott a megoldás: azt kérem, hogy mindenki hozzon nekem egy példányt a kedvenc könyvéből. Az olvasás úgyis az a dolog, ami után mindig vágyakozom, mert három gyerek és a munka mellett kevesebb időm jut rá, mint szeretném. Az ötlet nagyon jól sült el, azóta már többen is jelezték, hogy ők is alkalmazni fogják ezt a megoldást. Volt, akiről tudtam, mit fog hozni, és arra is számítottam, hogy lesznek olyan könyvek, amiket több példányban is megkapok: például a Büszkeség és balítéletet Jane Austintól vagy a Száz év magányt Gabriel García Márqueztől. De azért nagy meglepetések is értek, mint például az Osztalékból szabadon Sólyomi Dávidtól…” – sorolja.

Zsófi azt is kérte, hogy mindenki írjon neki pár sort a könyvbe, amiből az is kiderül, hogy miért éppen erre esett a választása. Az ünnepelt is készült: minden résztvevőről írt egy négysoros verset. Ezeket sorban elmondta, már csak azért is, hogy az ország különböző részeiből érkező barátok egymást is jobban megismerhessék.

Ekkora halom könyv gyűlt össze a szülinapra (fotó: Barnáné Katona Zsófia)

A közgazdász anyuka legszívesebben könyvek társaságában tölti kevéske szabadidejét, igazat adva V. Kulcsár Ildikónak, a Nők Lapja szerzőjének, aki szerint a világ egyik legnagyobb csodája, ha bekuporodhatunk egy kényelmes fotelbe egy könyvvel, amit valaki más létrehozott, elmerülhetünk egy másik világban, és még élettanácsokat is kaphatunk.

A boldog ünnepelt

Mint mondja, leginkább kortárs magyar szerzőket olvas, kedvencei Finy Petra és Grecsó Krisztián, legutóbb pedig egy gyerekkönyvsorozat, Miklya Luzsányi Mónika Rozmaring és tarack-könyvei, majd szintén tőle Az ecsedi boszorkány volt rá nagy hatással. Nem csoda, hogy Zsófi gyerekei is olvasóvá cseperednek. Bár a nagylány, a tizenegy éves Bella kütyüzni is szokott, azért a könyvekhez sem hűtlen, hasonlóan öccséhez, a tízéves Nimródhoz. Zsófi elmondása szerint a hároméves Mór a legnagyobb könyvrajongó, persze neki még felolvasnak.

Most, hogy Zsófi könyvtára ilyen szép gyarapodásnak indult, akár kölcsön is adhatna belőle. Ezzel kapcsolatban a férje gondolatát idézi:

„ha kölcsönadod, vedd úgy, hogy ajándékba adod, ha pedig visszakapod, vedd úgy, hogy ajándékba kaptad.”

Szerencsére ezentúl a könyv hazatalálását egy szép Ex Libris (azaz könyvjegy, egy olyan grafikai alkotás, amely a könyv tulajdonosát jelöli – a szerk.) segíti, amivel egyik barátjuk lepte meg Zsófit a „kötelező” könyv mellé.

Kiemelt kép: Getty Images