3 kérdés, amelyet érdemes feltenni magunknak e-könyv-olvasó vásárlása előtt

Nem az a kérdés, hogy szeretni fogjuk-e az e-könyv-olvasót, hanem az, hogy melyiket.

A hasznos kérdések előtt szögezzünk le valamit: nem, az e-könyv-olvasók sosem fogják pótolni a valódi könyveket. A lapozás, a szamárfülezés, a polcra helyezés, a könyvtárba vagy könyvesboltba járás mind-mind olyan élmény, amelyet csak a hagyományos értelemben vett könyvek adhatnak meg nekünk – és akkor a papír illatáról még nem is beszéltünk. Az elektronikus könyvolvasóknak azonban nem is feltétlenül az a rendeltetésük, hogy a papíralapú könyveket teljes mértékben kiváltsák, csupán vannak olyan helyzetek, amikor sokkal praktikusabbnak bizonyulnak.

Karcsúságuknak köszönhetően az apró női táskákba is becsúsztathatók, pille súlyuknak hála nem nehezítik el a nyaralós bőröndöt, hatalmas memóriájuk révén pedig annyi kötetet tudnak tárolni, mint a teljes könyvespolcunk.

Ugye, milyen jó érveket hoztunk fel az e-olvasó mellett? De még mielőtt azon kezdhetnénk el gondolkodni, hogy milyen könyveket töltsünk le a jövendőbeli e-könyv-olvasónkra, először azt a komoly döntést kell meghoznunk, hogy a tucatnyi modell közül melyiket válasszunk. A választék szinte hónapról hónapra egyre szélesebb, sorra jellennek meg a szebb, jobb, okosabb elektronikus könyvolvasók. Lássuk, mi az a három dolog, amit érdemes vásárlás előtt átgondolnunk!

Fotó: Getty Images

Milyen legyen a kijelzője?

A legtöbb eszközön E-Ink (elektronikus tinta) technológiával jelenik meg a szöveg a kijelzőn, a képernyő átlómérete pedig 15-20 centiméter körül mozog, amely azt jelenti, hogy valamivel kisebb, mint egy átlagos puhafedeles könyv. A legtöbb e-könyv-olvasóban beépített háttérvilágítás is van, így gyengébb fényviszonyok között is jól látszanak a betűk. Az E-ink előnye – amellett, hogy nem bocsájt ki bőröregítő hatású kék fényt –, hogy

sokkal inkább kíméli a szemet, mintha táblagépen vagy mobiltelefonon olvasnánk, és a kijelzőn nem tükröződik semmi még erős napsütésben sem.

A hátránya, hogy csak fekete és szürke tónusokat tud megjeleníteni, így ha színes grafikonokkal vagy képekkel tűzdelt könyvet olvasnánk, ideálisabbak az LCD-kijelzős verziók.

Hol szeretnénk használni?

Olyan e-könyv-olvasót érdemes választanunk, amely minden olyan terepen helyt áll, ahol használni szeretnénk. Vagyis

ha sokat olvasunk strandon vagy a fürdőkádban, akkor mindenképp egy vízálló készülékre lesz szükségünk

– az Amazon Kindle Oasisnek például semmi baja nem lesz egy gyors merüléstől. És ez talán az egyik legnagyobb előnye az új generációs elektronikus könyvolvasóknak a hagyományos könyvekkel szemben… Állandóan úton lévőknek a wifis eszközök lehetnek a legpraktikusabbak, hiszen így bárhol (ahol van internetkapcsolat) tudnak újabb kötetet vásárolni.

Mennyit akarunk rákölteni?

Egy jó e-könyv-olvasónak nem feltétlenül kell drágának lenni, persze minél könnyebb a kütyü, minél több fukcióval bír, minél újabb modell, és minél nagyobb a memóriája, az árcédulán annál magasabb összeget találunk. A negyvenezer forint alatti kategóriából kitűnik az Amazon Kindle 2020-as, 6 hüvelykes képátlójú modellje, amely olvasásra és grafikai dokumentumok megtekintésére is alkalmas. Az érintőképernyős vezérlés intuitív felhasználói felületet kínál a gombok nyomogatása nélkül, 8 GB beépített memóriája pedig kellő helyet biztosít az egész könyvgyűjteményünknek.

Amazon Kindle 2020

Nagyjából tízezer forinttal többe kerül a PocketBook Touch Lux 5 e-olvasó, ez a készülék azonban jóval több fájltípust támogat, vagyis sokkal több cím közül válogathatunk. 6 hüvelykes E Ink Carta™ HD képernyővel rendelkezik, amelynek optikai jellemzői rendkívül közel állnak a hagyományos nyomtatott oldal jellemzőihez. És mindössze 155 grammot nyom!

PocketBook Touch Lux 5

A határ persze a csillagos ég, az ultravékony Onyx Boox Note Air ára több mint 170 forint, cserébe viszont egy extrákkal teli e-könyv-olvasót kapunk. A kiegészítők között egy rendkívül érzékeny tollat is találunk, amely nemcsak jegyzetek írására alkalmas, hanem grafikai munkára is. A készülék hátulján található hangszóró segítségével kiváló minőségben hallgathatunk hangoskönyveket vagy zenéket, míg a hatékonyabb szövegkezelés és a gyorsabb jegyzetelés érdekében feloszthatjuk a kijelzőt, és egyszerre két alkalmazást is elindíthatunk.

Onyx Boox Note Air 

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: womanandhome.com, goodereader.com, oszinterecenzio.hu, pcmag.com