air fryer csirke

Tehetünk alufóliát az air fryerbe? Íme az összes fontos tudnivaló

Szikrázik? Elrontja az ételek ízét? Veszélyes lehet? Ha már használsz air fryert, biztosan felmerült benned, hogy egyszerűbb lenne alufóliával kibélelni, és így megspórolni a mosogatást. De tényleg jó ötlet ez? A válasz nem olyan egyszerű, mint hinnéd: van, amikor segít, és van, amikor kifejezetten árt.
  • Vajon biztonságos alufóliát tenni az air fryerbe?
  • Na és mi a helyzet a sütőpapírral?
  • Hogyan tarthatod tisztán az air fryert vegyszerek nélkül?

Az air fryer (azaz a forrólevegős sütő) mára alapdarab sok magyar konyhában. Gyors, és szinte mindenből egészséges, ropogós finomságot varázsol. Készíthetünk benne sült zöldséget, csirkeszárnyat, halat, sőt akár desszertet is. Nem csoda, hogy sokan napi szinten használjuk. 

De felmerül a kérdés: biztonságos-e alufóliát tenni az air fryerbe, hogy megkönnyítsük a későbbi takarítást? A rövid válasz: igen, de fontos, hogy betartsunk néhány biztonsági előírást. 

Biztonságos az alufólia az air fryerben?

Míg a mikrohullámú sütőben tilos fóliát használni, az air fryer más elven működik: itt a forró levegő keringetése süti meg az ételt, nem mikrohullám. Így az alufólia nem szikrázik és nem teszi tönkre a gépet.

Viszont könnyen belerepülhet a fűtőszálhoz, ha nincs rajta étel, ezért az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne tedd üresen a fóliát a kosárba, mindig helyezz rá ételt, hogy lesúlyozza.

Érdemes alufólia alkalmazása előtt a gyártó utasításait is átnézni, ugyanis néhány cég egyáltalán nem ajánlja a használatát, mások engedélyezik, ha a kosarat béleled ki vele, nem a sütő alját. A fő ellenérv egyébként az, hogy az alufólia ronthatja a légáramlást, így az étel nem sül át egyenletesen.

alufolia-air-fryer-airfryer

Nagyon praktikus masina az air fryer (Fotó: Getty Images)

Mikor jó és mikor nem? 

A fólia akkor lehet igazán hasznos, ha ragacsos, szaftos ételeket sütsz, például szószos csirkeszárnyat, ahol könnyű lenne odakozmálni a lét a kosár aljára. Szintén jó szolgálatot tesz, ha törékeny alapanyagokkal dolgozol, például hallal, amit így könnyebb egyben kiemelni. A fólia akkor is segíthet, ha laza bundájú rántott falatokat sütsz, amelyekből a morzsák egyébként lehullanának és odaégnének.

Van azonban, amikor jobb elkerülni. Paradicsomos, citromos vagy ecetes ételeknél az alufólia reakcióba léphet a savakkal, ezért ilyen esetben inkább sütőpapírt használj és ha egyébként sem túl szennyező az étel, fölösleges a fólia, mert feleslegesen akadályozhatja a légáramlást.

Ha sütőpapírral szeretnél kísérletezni, azt is lehet, de ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint a fóliára. Mindig tedd rá az ételt, különben felkaphatja a ventilátor. Fontos viszont, hogy zsírpapírt soha ne használj, mert hő hatására megolvad a bevonata.

Így tartsd tisztán az air fryert

Az air fryer tisztán tartására pedig nincs szükség minden egyes használat után, de néhány alkalommal érdemes elmosni a kosarat, a tálcát és a serpenyőt – sok esetben mosogatógépben is tisztíthatók. A főegységet soha ne áztasd vízbe, és kerüld a fém eszközöket vagy dörzsi szivacsokat, mert megsérthetik a tapadásmentes bevonatot.

Ha makacs szennyeződés marad az air fryerben, a legegyszerűbb megoldás a szódabikarbónás paszta.

Kapcsolódó: Itt egy isteni air fryer recept

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó