klímaváltozás veszélyben kedvenc gyümölcs banán

A klímaváltozás miatt lehetséges, hogy már nem sokáig kapható a világ egyik kedvenc gyümölcse

A világ egyik legkedveltebb gyümölcse a klímaváltozás áldozata lehet. Bár ma még szinte minden szupermarket polcán megtaláljuk, egy friss jelentés szerint a következő évtizedekben a termesztés feltételei drasztikusan romolhatnak.
  • A gyümölcs termesztése akár 60%-kal is visszaeshet néhány évtizeden belül.
  • A legnagyobb exportáló régiók különösen veszélyeztetettek a hőmérséklet-emelkedés, az árvizek, a viharok és az újonnan megjelenő betegségek miatt.
  • A kutatók szerint nemcsak a mezőgazdasági rendszernek kell alkalmazkodnia, hanem a fogyasztóknak is fontos szerepe van a fenntartható jövő megteremtésében.

Ha időben cselekszünk, még sokáig élvezhetjük a világ egyik kedvenc gyümölcsét – állítja a kutatás. Ehhez azonban csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátást, és tudatosabban kell vásárolnunk.

Meddig élvezhetjük a kedvenc gyümölcsünket?

A klímaváltozás már most is súlyosan veszélyezteti a világ legfontosabb banántermesztő régióit. Latin-Amerika és a Karib-térség a globális banánexport körülbelül 80%-át adja, így ezek a területek látják el a világpiacot a közkedvelt gyümölccsel.

A kutatás szerint azonban 2080-ra a termőterületek akár 60%-a is alkalmatlanná válhat a banántermesztésre.

Veszélyben van a világ negyedik legfontosabb élelmiszere

A banánt az egész világon szeretik, de különösen nagy jelentősége van a világ legszegényebb régióiban.

Több mint 400 millió ember napi kalóriabevitelének 15-27%-át adja, és ezzel a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény.

klímaváltozás veszélyben kedvenc gyümölcs banán

A legnagyobb veszélyben a Latin-Amerikában és a Karib-térségben található banánültetvények biztosítják a világ banánexportjának túlnyomó részét. (Fotó: Getty Images / carstenbrandt)

Így hat a klímaváltozás a termesztésre

A klímaváltozás világszerte nehéz helyzetbe hozza a banántermesztőket, akik minden nap küzdenek a perzselő napsütéssel, áradásokkal, hurrikánokkal, illetve a kártevőkkel és különböző betegségekkel. A banánok 15–35°C közötti hőmérsékleten érzik jól magukat, de rendkívül érzékenyek a vízhiányra is. A viharok különösen károsak, mert letépik a leveleket, ami gátolja a fotoszintézist. A gombás fertőzések is egyre nagyobb veszélyt jelentenek, amelyek egész ültetvényeket képesek elpusztítani.

Kapcsolódó: Extrém időjárás – Mit fogunk enni, hogyan fogunk élni ezen a klímán?

Kihalhat a legismertebb fajta

Rendszerszintű változás nélkül fennáll a veszélye, hogy bizonyos fertőzések miatt a legelterjedtebb banánfajta teljesen kipusztul. A betegség a növény gyökerét támadja meg, és akár teljes farmokat is tönkre tehet. A fertőzés ma már jelen van olyan kulcsfontosságú beszállító országokban is, mint Kolumbia és Peru.

Mit tehetünk fogyasztóként?

Több környezetvédelmi szervezet is azt is szorgalmazza, hogy a banántermesztők célzott támogatást kapjanak a nemzetközi klímafinanszírozásból, hogy alkalmazkodhassanak a változó körülményekhez.

Azzal is sokat tehetünk, ha bio banánt választunk, mivel ezeknek a termesztéséhez kevesebb vegyszert használnak.

Egyetlen fajta uralja a piacot 

A banánról a legtöbbünknek a jól ismert, íves, sárga gyümölcs jut eszébe. Ez a Cavendish, amely valójában csak egy a sok fajta közül. Sokáig azt hitték, hogy ez a ellenállóbb, de a gombás fertőzések újabb hulláma a Karib-térségben és máshol ezt megcáfolta. Mivel a Cavendish-fajták klónként szaporodnak, nem rendelkeznek genetikai változatossággal, így különösen sérülékenyek a betegségekkel szemben.

Mi lesz a banán jövője?

Szerencsére a banánok között rengeteg alig ismert fajta létezik, amelyekben olyan tulajdonságok rejtőzhetnek, amelyek ellenállóvá tehetik őket a klímaváltozással szemben. A genetikai sokféleség feltérképezése és a legújabb eszközök segíthetnek új, alkalmazkodóképes banánfajták kifejlesztésében is.

Kapcsolódó: És azt tudod, hogy az érett vagy az éretlen banán az egészségesebb? 

Kiemelt kép: Getty Images