- A gyümölcs termesztése akár 60%-kal is visszaeshet néhány évtizeden belül.
- A legnagyobb exportáló régiók különösen veszélyeztetettek a hőmérséklet-emelkedés, az árvizek, a viharok és az újonnan megjelenő betegségek miatt.
- A kutatók szerint nemcsak a mezőgazdasági rendszernek kell alkalmazkodnia, hanem a fogyasztóknak is fontos szerepe van a fenntartható jövő megteremtésében.
Ha időben cselekszünk, még sokáig élvezhetjük a világ egyik kedvenc gyümölcsét – állítja a kutatás. Ehhez azonban csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátást, és tudatosabban kell vásárolnunk.
Meddig élvezhetjük a kedvenc gyümölcsünket?
A klímaváltozás már most is súlyosan veszélyezteti a világ legfontosabb banántermesztő régióit. Latin-Amerika és a Karib-térség a globális banánexport körülbelül 80%-át adja, így ezek a területek látják el a világpiacot a közkedvelt gyümölccsel.
A kutatás szerint azonban 2080-ra a termőterületek akár 60%-a is alkalmatlanná válhat a banántermesztésre.
Veszélyben van a világ negyedik legfontosabb élelmiszere
A banánt az egész világon szeretik, de különösen nagy jelentősége van a világ legszegényebb régióiban.
Több mint 400 millió ember napi kalóriabevitelének 15-27%-át adja, és ezzel a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény.

A legnagyobb veszélyben a Latin-Amerikában és a Karib-térségben található banánültetvények biztosítják a világ banánexportjának túlnyomó részét. (Fotó: Getty Images / carstenbrandt)
Így hat a klímaváltozás a termesztésre
A klímaváltozás világszerte nehéz helyzetbe hozza a banántermesztőket, akik minden nap küzdenek a perzselő napsütéssel, áradásokkal, hurrikánokkal, illetve a kártevőkkel és különböző betegségekkel. A banánok 15–35°C közötti hőmérsékleten érzik jól magukat, de rendkívül érzékenyek a vízhiányra is. A viharok különösen károsak, mert letépik a leveleket, ami gátolja a fotoszintézist. A gombás fertőzések is egyre nagyobb veszélyt jelentenek, amelyek egész ültetvényeket képesek elpusztítani.
Kapcsolódó: Extrém időjárás – Mit fogunk enni, hogyan fogunk élni ezen a klímán?
Kihalhat a legismertebb fajta
Rendszerszintű változás nélkül fennáll a veszélye, hogy bizonyos fertőzések miatt a legelterjedtebb banánfajta teljesen kipusztul. A betegség a növény gyökerét támadja meg, és akár teljes farmokat is tönkre tehet. A fertőzés ma már jelen van olyan kulcsfontosságú beszállító országokban is, mint Kolumbia és Peru.
Mit tehetünk fogyasztóként?
Több környezetvédelmi szervezet is azt is szorgalmazza, hogy a banántermesztők célzott támogatást kapjanak a nemzetközi klímafinanszírozásból, hogy alkalmazkodhassanak a változó körülményekhez.
Azzal is sokat tehetünk, ha bio banánt választunk, mivel ezeknek a termesztéséhez kevesebb vegyszert használnak.
Egyetlen fajta uralja a piacot
A banánról a legtöbbünknek a jól ismert, íves, sárga gyümölcs jut eszébe. Ez a Cavendish, amely valójában csak egy a sok fajta közül. Sokáig azt hitték, hogy ez a ellenállóbb, de a gombás fertőzések újabb hulláma a Karib-térségben és máshol ezt megcáfolta. Mivel a Cavendish-fajták klónként szaporodnak, nem rendelkeznek genetikai változatossággal, így különösen sérülékenyek a betegségekkel szemben.
Mi lesz a banán jövője?
Szerencsére a banánok között rengeteg alig ismert fajta létezik, amelyekben olyan tulajdonságok rejtőzhetnek, amelyek ellenállóvá tehetik őket a klímaváltozással szemben. A genetikai sokféleség feltérképezése és a legújabb eszközök segíthetnek új, alkalmazkodóképes banánfajták kifejlesztésében is.
Kapcsolódó: És azt tudod, hogy az érett vagy az éretlen banán az egészségesebb?
Kiemelt kép: Getty Images