40 000 adag törődés: példaértékű összefogás az élelmiszer-pazarlás ellen

Évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer végzi hulladékként az Európai Unióban, miközben ennek jelentős része megmenthető lenne. Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Semsei Gastronomy cégcsoporthoz tartozó Budapest Party Service közös kezdeményezése révén ma már minőségi fogások is a rászorulók asztalára kerülhetnek. Ez az összefogás nemcsak az élelmiszer-pazarlás elleni harcban mérföldkő, hanem valódi segítséget nyújt azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

—SZPONZORÁLT TARTALOM—

Az élelmiszermentés mozgalmához egyre többen csatlakoznak és egyre nagyobb figyelmet kap a melegételek megmentése is. Franciaország és Olaszország már törvényileg is szabályozza az élelmiszer-felesleg újrahasznosítását, itthon pedig a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tölt be vezető szerepet ebben a küzdelemben. A Budapest Party Service támogatásával most először vált lehetővé, hogy rendezvényekről megmaradt, kiváló minőségű fogásokat juttassanak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez.

Egy jó gyakorlat

Magyarországon a gasztrokultúrában a bőség dominál. A választékos vendéglátás jegyében sokszor több étel készül, mint amennyit a vendégek elfogyasztanak, de az is jellemző, hogy nem mindenki jön el, igy viszont rengeteg étel megmarad – érintetlenül. Ezek az ételek megfelelő kezeléssel nem hulladékként végzik, hanem a rászorulókhoz kerülhetnek, minőségi étkezési lehetőséget biztosítva. Ezért döntött úgy a Budapest Party Service 2023 tavaszán, hogy elsőként csatlakozik az Élelmiszerbank melegétel-mentési programjához.

„Cégvezetőként és négygyermekes családapaként is fontos számomra, hogy ne pazaroljunk el semmit, különösen nem ételt. Ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és segítsük a rászorulókat. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több cég és hozzánk hasonló szolgáltató csatlakozik a kezdeményezéshez.” – mondta Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy ügyvezetője.

A program 2024 novemberében elérte a 40 000. adag mentett melegételt, amelyet a Hajléktalanokért Közalapítvány intézményeiben osztottak szét.

A megmaradt fogásokat a rendezvények helyszínéről azonnal sokkolóhűtőkbe teszik, majd hűtőkocsikkal szállítják el. A rászorulókhoz már frissen, újramelegítve kerülnek ezek az ételek.

Biztonságos ételmentés 

Fontos kiemelni, hogy a mentett ételek nem a felszolgált tányérokról összeszedett maradékok, hanem érintetlen, ki nem tálalt fogások. Az Élelmiszerbank a Nébih iránymutatásai alapján dolgozta ki a melegétel-mentés szigorú szabályait, amelyek garantálják az ételek biztonságos kezelését és szállítását.

„A Budapest Party Service példamutató partner, hiszen előzetesen részletes listát kapunk a rendezvényeikről, így mi ügyeleti rendszerben készen állunk, hogy időben érkezhessünk a megmaradt ételekért. A megmentett ételek minőségét és frissességét ugyanúgy garantáljuk, mintha frissen készült volna az adott fogás.” – hangsúlyozta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az ételmentés során tápláló ételek segítik a rászorulókat

Elismerés a felelős közreműködőknek

Az Élelmiszerbank idén új kezdeményezéssel is bővítette programját: bevezették az Ételmentő Oklevelet, amelyet azok a partnerek kapnak, akik rendszeresen hozzájárulnak az ételmentéshez. Ez az elismerés nemcsak az adományozott ételek mennyiségét, hanem a környezetvédelemben elért eredményeket, például a karbonlábnyom csökkentését is igazolja.

A Semsei Gastronomy és a Budapest Party Service példája inspirációként szolgálhat más vállalkozások számára is, akik felelősségteljesen kívánnak hozzájárulni a fenntarthatóság és a szociális segítségnyújtás előmozdításához.

Kiemelt kép és fotók: Magyar Élelmiszerbank