queens-of-the-stone-age-parizsi-katakombak-koncert

„6 millió halottnak” ad koncertet a párizsi katakombákban a Queens of the Stone Age

A Queens Of The Stone Age a világon elsőként léphet fel a párizsi katakombákban.

Josh Homme, a Queens Of The Stone Age alapítója jelentette be, hogy zenekara a világon elsőként játszhat a párizsi katakombákban, a koncertet pedig rögzíteni is fogják, így bármikor visszanézhető lesz. A franciaországi Hellfest rockfesztivál sajtótájékoztatóján Homme azt is elárulta,

csaknem 18 éve próbálta már leszervezni, hogy itt koncertezhessenek.

További részleteket azonban nem osztott meg az eseményről, így sem a pontos dátum, sem az értékesítésre szánt jegyek száma nem ismert. Mindenki más előtt úgyis a holt lelkekhez szól majd a nóta…

A mintegy 6 millió ember maradványait őrző párizsi katakombák már a 19. század óta látogathatóak, és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának számítanak. De a Queens Of The Stone Age számára amúgy is profilba vág, hogy egy ilyen helyen lépjenek fel, hiszen a dalaikban visszatérő témának számít az élet véletlenszerűsége.

A koncerten minden bizonnyal elhangzik majd például a 2002-es Songs for the Deaf című lemezen szereplő (alább meghallgatható) A Song for the Dead is – amit nem mellesleg a Nirvanából és a Foo Fightersből ismert Dave Grohl dobolt fel, és ami egyébként is a rajongók egyik legnagyobb kedvence.

A Queens Of The Stone Age korábbi dobosának önéletrajzi könyve nekünk is tetszett

A Queens Of The Stone Age egy 1996 óta létező amerikai rockzenekar, amelyben az alapító Josh Homme az egyetlen állandó tag. Kétségtelen (és sokszor el is hangzik), hogy Homme szeret minél több és minél többféle alkotóval együtt dolgozni. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt évtizedek során olyan remek zenészek váltották egymást a zenekarban, mint Nick Oliveri, Mark Lanegan, a már említett Dave Grohl, Alain Johannes, Natasha Shneider és Joey Castillo, de

Trent Reznor (Nine Inch Nails), Jake Shears (Scissor Sisters), Alex Turner (Arctic Monkeys) és Elton John is közreműködött már egy-egy számon.

Jelenleg Homme mellett Troy Van Leeuwen (korábban a Failure és az A Perfect Circle tagja), Michael Shuman, Dean Fertita (The Dead Weather, The Raconteurs) és Jon Theodore (The Mars Volta) számítanak állandó tagnak. Ezidáig összesen nyolc stúdióalbuma és egy szintén nagyszerű élő lemeze jelent meg a zenekarnak. Több alkalommal körbeturnézták már a világot, Magyarországon eddig háromszor léptek fel. Kilencszer jelölték különböző kategóriákban a Grammy-re, de ami ennél sokkal fontosabb: az együttes az elmúlt évtizedek során számos feltörekvő és már befutott művészt inspirált tevékenységével.

queens-of-the-stone-age-parizsi-katakombak-koncert

A párizsi katakombák egy részlete (Fotó: Frédéric Soltan/Corbis via Getty Images)

A párizsi katakombák egy 1809-ben épült, összesen 300 kilométer hosszú alagútrendszer, ami csaknem Párizs teljes területe alatt tekereg. Eredetileg kőbányaként üzemelt, innen bányászták az alapanyagot a város építéséhez, majd a 18. század második felében, a régi köztemetők felszámolása után, a halottak csontjait kezdték el itt, a kiürült alagútrendszer járataiban elhelyezni.

Összesen mintegy 6 millió ember földi maradványai találhatóak odalent – egyes részeken kereszt vagy szív alakba rendezve, koponyákkal díszítve.

Az alagútrendszer viszonylag rövid, nagyjából másfél kilométer hosszú szakasza már 1867 óta látogatható és ma is az egyik legnépszerűbb turistacélpontnak számít Párizsban. Gyakran felmerülő problémát jelent azonban, hogy vandál látogatók megrongálják a járatokat, a lezárt részekbe vándorolnak, és ezzel nemcsak saját biztonságukat, hanem a műemlék épségét is kockáztatják. Egyes híresztelések szerint a mai napig élnek odalent kisközösségek, akik az odatévedő turistákkal szemben agresszívan lépnek fel.

@americanfille Do not ever go into the Paris Catacombs! (Apart from the museum tour) #pariscatacombs #catacombs ♬ original sound - Amanda Rollins

De nem csak miattuk nem érdemes vakmerő felfedezőútra indulni a katakombák elzárt részein. Mivel a föld alatt vaksötét honol, és sem büfé, sem internetkávézó nem várja a megfáradt vendégeket, de még térképet sem osztogatnak kedves önkéntesek, borítékolható, hogy a hívatlan látogatók nagyobb része nem jut ki épségben az alagútrendszerből. 1793-ban például egy Philibert Aspairt nevű kórházi dolgozó merészkedett le a katakombák egyik elhagyatott részébe. Holttestét 11 évvel később találták meg ugyanitt.

Nos azt, hogy a Queens Of The Stone Age pontosan milyen felállásban és hangszereléssel, mikor és kik előtt lép majd fel a párizsi katakombák melyik szakaszán, egyelőre homály fedi. Mindenesetre biztosan felejthetetlen élmény lesz a tagok számára, hogy egy ilyen legendás helyszínen zenélhetnek, illetve a hallgatóság és a stáb számára, hogy részese lehetnek ennek az egyedülálló, zenetörténeti jelentőségű eseménynek.

Párizsi katakombák, Eiffel torony, Louvre, Notre-Dame-székesegyház… De azt tudod, pontosan hogyan lett épp Párizs a divat fővárosa is?

Kiemelt kép: Josh Homme a Queens of the Stone Age római koncertjén 2024. július 4-én – Fotó: Stefano Costantino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!