Haumann Máté új szerepben (x)

Nemzetközi gálakoncert házigazdája lesz a népszerű színész augusztus 19-én a Páneurópai Pikniken.

Sopronban és a nyugati határ mentén 1989 óta augusztus 19-én, államalapításunk ünnepének előestéjén, egy különleges, történelmi jelentőségű eseményre emlékeznek minden évben. A Páneurópai Piknik a rendszerváltás nyarán egy kedélyes, osztrák-magyar határmenti szalonnasütésnek, bográcsozásnak induló rendezvény volt, amely aztán az NDK-s állampolgárok határáttöréseként vonult be a történelembe. Az esemény világpolitikai következményei ismertek. Pár évvel később visszatekintve Kohl kancellár úgy fogalmazott, hogy a Páneurópai Piknikkel „Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból”.

Mára hagyománnyá vált, hogy az egykori határáttörés helyszínéhez közel fekvő, egyedi hangulatú, monumentális kőtömbök között elhelyezkedő Fertőrákosi Barlangszínházban ünnepi koncertet rendeznek ezen az estén, melyen részt vett már több állam- és kormányfő, többek között Helmuth Kohl és Angela Merkel német kancellár is.

Az idei gálakoncerten a Piknik 35. évfordulóján kívül megemlékeznek Giacomo Puccini halálának 100. évfordulójáról is.

A közel kétszáz esztendős Soproni Szimfonikusok meghívták a Civitas fidelissima testvérvárosainak művészeit, így Bolzanóból, az autonóm Dél-Tirol Tartomány fővárosából, a bajorországi Kemptenből és a közeli Kismartonból (Eisenstadtból) is érkeznek muzsikusok, hogy közösen ünnepeljék meg ezt az európai és zenei évfordulót. Az est karmestere a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kóczán Péter lesz, a rangos énekes szólisták a drezdai Semperoperből és a BBC Világverseny dobogójáról érkeznek a Fertőrákosi Barlangszínházba, ahol Puccini-operarészletek mellett Beethoven és Kodály műveiből szólaltatnak meg egy alkalomhoz illő, míves összeállítást.

Galéria | 8 kép

Az est házigazdája Haumann Máté lesz, aki az elmúlt évadban a Soproni Petőfi Színházban Mercutiót alakította Eperjes Károly rendezésében Shakespeare Rómeó és Júliájában, valamint a Kéry Kitty által rendezett Anouilh: A pacsirta c. színművében is emlékezetes alakítással örvendeztette meg közönségét, így igen népszerű a leghűségesebb városban – a soproniak közül sokan csak őmiatta nézték meg az Oppenheimer c. Oscar-díjas hollywoodi produkciót…

A nemzetközi gálakoncerten műsorvezetőként és házigazdaként kalauzol el majd bennünket a Bohémélet, a Turandot, a Manon Lescaut, valamint Beethoven Fideliójának és Kodály Háry Jánosának világában. Sopron és a Fertő-táj megér egy kirándulást az augusztusi hosszúhétvégén, különösen, ha egy ilyen varázslatos este vár ránk a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Kiemelt kép: Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.