5 inspiráló női könyv

Nem félek a vihartól, mert tudom, hogy kell vitorlázni – Öt inspiráló női könyv

A női irodalom ma színesebb, mint valaha. Tolsztoj és Hemingway kicsit pihenhet a polcon.

Miközben a legnagyobb szerzők munkáit tanulmányoztuk az iskolában, az egyetemen, egyre feltűnőbb volt a női hang hiánya, mert szinte mindig egy férfi könyvét lapozgattuk. A nők minden területen később tudtak bekapcsolódni, felzárkózni a másik nemhez, az irodalom sem volt kivétel ezalól.

Létezik egyáltalán női irodalom?

Habár női szerzőket manapság világszerte olvashatunk, sokan még mindig a lektűrre vagy strandregényre asszociálnak, ha a női irodalomra gondolnak. Holott könyvtárakat lehetne megtölteni azokkal a ragyogó kiadványokkal, melyek nők tollából születtek.

A női alkotók göröngyös utat jártak be, hiszen először be kellett bizonyítani a nagyközönségnek, hogy ők is képesek shakespeare-i és flaubert-i hősnők megalkotására.

Hosszú volt az út odáig, hogy aztán az alapvetően férfiak dominálta társadalmakban valóban felfigyeljenek a női hangokra,

hogy ne csak a kiszolgáltatottságról, igazságtalanságról és felzárkózásról szóljon a női irodalom.

A kategória még ma sem egyértelmű, még mindig vannak hangsúly eltolódások, diszkriminációk, de azt talán kijelenthetjük, hogy a női szerzők képesek egyedül beragyoni a színpadot, férfiak nélkül. Ők amúgy is több évszázados fórban vannak, már ami a rivaldafényt és az elismerést illeti.

A könyv nem csupán szórakozás lehet, bővíti az irodalmi ismereteinket is. Teszteld magad kvízünkkel!

A jó könyv felszántja az aszfaltot akkor is, ha nő írta

Hosszasan meríthetnénk a női irodalom tengeréből gyöngyszemeket, se szeri, se száma a gyönyörű alkotásoknak, amelyek valamilyen módon megérintik az olvasót. Ezúttal öt könyvet választottunk ki közülük, régit, újat, melyek túlmutatnak a női alkotás princípiumán. Egyszerűen megtestesítik a jó irodalmat.

1. Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Téved, aki azt hiszi, hogy a generációk kedvencévé vált 19. századi regény arról szól, hogy a lányok hogyan lépnek be a társadalomba, miközben megtanulják bekötni a fűzőjüket. A könyv a March nővérek életét követi nyomon a gyerekkortól kezdve a nővé válásig. Alcott regénye a család, az ambíció, a szerelem és a függetlenség témáit kutatja, miközben a háttérben zajlik az amerikai polgárháború.

Mind a négy nővér a női személyiség különböző árnyalatait testesíti meg, eltérő kihívásokkal és igényekkel.

A regény épp attól egyedi, hogy miközben tiszteletben tartja a tradíciókat, megkérdőjelezi a hagyományos elképzeléseket arról, hogy milyenek legyenek a nők.

A személyes fejlődés mindenkiben más formát ölt, a női létre nem húzható egyetlen modell. És Louisa May Alcott ezzel pontosan tisztában volt jóval a feminizmus megjelenése előtt.

2. Szabó Magda: Az ajtó

Az írónő lenyűgöző és mélyreható regénye mindenféle listán előkelő helyen szerepel, nem véletlenül. A 20. századi Magyarországon játszódó történet a bizalom, a titoktartás és az emberi lét témáit járja körül, miközben bemutatja két rendkívül különböző nő, a narrátor és házvezetőnője bonyolult kapcsolatát.

A könyv lassan kibontva tárja fel előttünk a független és roppant rejtélyes Emerenc élettörténetét, amelynek mélyén tragédia és hihetetlen erő lapul. A kilátástalannak tűnő kezdés után csodálatos kapcsolat születik a két nő között, ami végül elválaszthatatlanná teszi őket. Szabó Magda történetmesélése és színes karakterei joggal teszik a regényt minden könyvespolc állandó tagjává.

5 inspiráló női könyv

Sofi Oksanen 2014-ben volt a Magyar Könyvfesztivál díszvendége (Fotó: Brian Ach/Getty Images)

3. Sofi Oksanen: Ugyanaz a folyó

Nem könnyű olvasmány, ám annál fontosabb. Az Ugyanaz a folyó a gyarmatosítás, az elnyomás és a népirtás története. Esszé a háborúról és a nőkről, az ellenük elkövetett erőszakról, a nők jogairól és annak fontosságáról, hogy felemeljék a hangjukat, hogy ne a csend győzedelmeskedjen. A finn író esszékötete az identitás, az emlékezet és a történelem nagyon hosszú árnyai mögé pillant be, hogy kimondja: Oroszország soha nem szállt szembe imperialista múltjával.

Oksanen két más generációhoz tartozó és más hátterű nő szemüvegén keresztül épít fel egy erőteljes narratívát arról, hogy a múlt hogyan alakítja folyamatosan a jelent.

A könyv története összefonja ezeknek a nőknek az életét, miközben személyes és társadalmi kihívásokkal szembesülnek. Az írónő árnyalt történetmesélése megragadja a belső és külső konfliktusokkal küzdő nők szellemiségét, miközben nem hallgatja el, hogy milyen erőt és rugalmasságot igényel sorsuk elviselése.

4. Malala Juszufzai: Én vagyok Malala

Bejárta a világot a pakisztáni kislány története, aki 2012 októberében kis híján az életével fizetett azért, mert kiállt a saját jogaiért. Azon a tragikus napon épp az iskolából tartott hazafelé, amikor a hazáját elfoglaló tálibok megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. A ksilány csodával határos gyógyulása egészen New York-ig, az ENSZ-székházáig repítette.

A tizenhat évesen az erőszakmentes tiltakozás példaképévé vált Malala lett minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa. Önéletrajzi könyvében részletesen mesél a pakisztáni lányok oktatásáért vívott harcáról, amely rendkívüli bizonyítéka a bátorságnak és annak a hitnek, hogy egy ember valóban meg tudja változtatni a világot.

5 inspiráló női könyv

Margaret Atwood regényéből népszerű sorozat is készült (Fotó: Jemal Countess/Getty Images for TIME )

5. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

A disztópikus remekmű, amely ragyogóan megvilágítja a politika és a szex közötti sötétebb összefüggéseket, a történet George Orwell 1984 című regényét idézi fel. A könyv egyszerre rémisztő és vicces, váratlan és abszolút meggyőző. Szatíra és egyben szörnyű figyelmeztetés. Központi témái a szabadság, az identitás, az elnyomó rendszerek önhittsége, valamint a női autonómiáért folytatott harc, amely napjainkban is releváns maradt.

A közeljövőben játszódó regény Offred történetét követi, aki az egykori Egyesült Államokban, ma Gileádi Köztársaságnak hívott teokratikus társadalomban él, ahol a drasztikusan csökkenő születési rátára és társadalmi nyugtalanságokra a nők leigázásával reagáltak. Margaret Atwood dermesztő prózája az autonómia és az ellenállás fontosságát hirdeti, miközben lenyűgöző karaktereket teremt.

Nem minden könyv válik kedvenccé, íme a világirodalom leggyűlöltebb alkotásai!

Kiemelt kép: Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

olvasósarok könyvklub