pannon egyetem

Egyetem az élhető jövőért és tudatosságért

A jövő egyeteme nem csak a kiszámíthatatlan környezeti kihívásokra készít fel, hanem sportolási lehetőséggel, aktív közösségi élettel, új tudományokkal egészíti ki az oktatást. A Balaton-régió meghatározó egyeteme egész tanévben és nyáron is programokkal várja a hallgatókat és az érdeklődőket.

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Az immáron 75 éves Pannon Egyetem veszprémi központtal, de több képzési hellyel (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Ajka, Kőszeg) várja az egész országból a hallgatókat. A megújult a központi kampusz területén egy sportos, modern környezet, hatalmas park vár mindenki, ráadásul az egyetemet egy csodás város, Veszprém várja, tehát az intézmény területén kívül is változatos kulturális programokra van lehetőség. Az egyetem a kezdetektől nagyon fontosnak tartja, hogy a klímatudatosságra, fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektessenek, több környezetvédelmi szemléletformáló programot is hirdetnek (a felsőoktatáson kívül is), sőt ezen az egyetemen indultak az országban először ilyen jellegű képzések a 70-es években.

A fenntarthatóság talán a legerősebb hívószó az egyetem életében, a Pannon Egyetem az országban elsőként indított környezetvédelemmel kapcsolatos képzéseket.

50 évvel ezelőtt nem sokan foglalkoztak még hazánkban egyetemi, akadémiai szinten a klímaváltozással, fenntarthatósággal. Az egyetem jelenlegi rektora dr. Gelencsér András nemzetközileg ismert légkörtan-kutató, az MTA Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője, elkötelezett híve a környezettudatosságnak és létrehozta a Fenntarthatósági Kompetencia Központot. A központban olyan szemléletformáló programot dolgoztak ki, amellyel különböző rendezvényeken, iskolákban, óvodákban tanítják egészen kicsi kortól, hogyan vigyázzanak a környezetükre és miként formálhatják a jövőt így jobbá, a Földet pedig sokáig élhetővé. dr. Gelencsér András három ciklus után dr. Abonyi Jánosnak adja át a stafétát, aki ugyanebben a szemléletben szeretné folytatni a rektori munkát és az oktatást.

Idei újdonságok

Új szakokkal bővíti képzési kínálatát az egyetem. A veszprémi székhelyű felsőoktatási intézmény bölcsészet-, a közgazdaság-, a műszaki-, informatikai-, a nevelés-, a társadalom- és a természettudományok területén már eddig is széleskörű képzési kínálatát a következő tanévtől tovább bővíti. A Humántudományi Karon pszichológia, a Gazdaságtudományi Karon pedig üzleti adattudomány alapszak indul a következő szemeszterben. 

A Gazdaságtudományi Kar üzleti adattudomány alapszakját annak ajánlják, akit érdekel az adattudomány, a statisztika, a programozás és az üzleti döntéshozatal folyamata és szeretné tudni, hogyan használja fel az adatokat a vállalati problémák megoldására, illetve hogyan alkalmazhatja a legmodernebb analitikai módszereket és eszközöket. Az üzleti adattudomány alapdiplomával elhelyezkedhetnek a fiatalok például adatelemzőként (Data Analyst), pénzügyi elemzőként (Financial Analyst), folyamatelemzőként (Process Analyst), marketing- (Marketing Analyst) vagy műveleti elemzőként (Operations Analyst).

A Humántudományi Karon a hat féléves képzési idejű pszichológia alapszakon viselkedéselemző (Human Behavior Analyst) végzettséget lehet szerezni nappali képzés keretében. Az itt szerzett alapdiplomával dönthet úgy a hallgató, hogy a tanulmányiat lezárja és egészségügyi, oktatási és mentálhigiénés intézményekben, családgondozóban, civil szervezeteknél helyezkedik el, de továbbtanulhat pszichológia mesterszakon is.

A közösségépítésen a fókusz

Az aktív hallgatói élet, a több évtizedes múlttal rendelkező Veszprémi Egyetemi Napok, a sportesemények és egyetemi bulik, mind erősítik a közösségi összetartozás élményét. Az elmúlt években olyan fontos eseményeknek volt házigazdája a veszprémi Pannon Egyetem, mint az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) vagy az ismert etológus, csimpánz kutató Jane Goodall látogatása.

De a veszprémi Gyárkertben idén először Pont Ott Partit is szervez az egyetem,

július 24-én egy fergeteges buli keretében együtt várják a szervezők a leendő egyetemistákkal a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését.

Jane Goodallt dr. Gelencsér András fogadta az egyetem rendezvényén (Fotó: Pesthy Márton)

Sportolók, figyelem!

A Pannon Egyetem kiemelt figyelmet fordít a sportra is: az élsportolókat ösztöndíjjal, mentor programmal, egyéni tanrenddel segítik, hogy a versenysportban is támogassák az egyetem hallgatót. Például az egyetem hallgatója a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf úszó is. Valamint a kampuszt is úgy újították fel, hogy rengeteg féle sportra ad lehetőséget azoknak, akik a szemeszter alatt nem szeretnének lemondani a mozgásról.

pannon egyetem

A Pannon Egyetem felújított kampusza (Fotó: Pesthy Márton)

A Pannon Egyetem tavaly rendezte meg először az első magyarországi Solar Boat-futamot, ami olyan sikeres volt, hogy idén is az egyetem lesz a hazai verseny házigazdája. Az intézmény idén második alkalommal rendezi meg augusztus 23-25. között a Solar Boat Challenget (a napelemes hajók nemzetközi versenyét) Balatonalmádiban. A hajókat az egyetem mérnökhallgatói tervezik és építik, tehát, akik ellátogatnak az eseményekre, kicsit bekapcsolódhatnak az izgalmas egyetemi élet kínálta lehetőségekbe és akár beszélgethetnek is az egyetem jelenlegi hallgatóival.