stonehenge tuntetok

Megsérült a Stonehenge a mai nyári napforduló idejére

Az egyik legfontosabb történelmi és spirituális emlékhely, a Stonehenge felülete több helyen is károsodhatott. Több oszlopot is narancssárga festékkel borítottak, a tüntetőket elfogták és letartóztatták.

Szerdán délben porfestékkel borították a Wiltshire állambeli Salisbury közelében található Stonehenge oszlopait. Az akció egy nappal azelőtt történt, hogy az 5000 éves műemléknél megkezdődtek volna a nyári napforduló ünnepségsorozatai. Az idén június 20-ra eső nyári napforduló a legfontosabb ünnep a Stonehenge területén,

minden évben több ezer ember gyűlik össze ünnepelni az év leghosszabb napját.

A nyári napforduló idején ugyanis a felkelő nap sugarai pont a Stonehenge közepét világítják meg: a kelta-druida vallású ősök valószínűleg szándékosan így építették meg a monumentális emlékhelyet, hiszen az év leghosszabb napja náluk is nagy ünnepséggel járt. A két tüntető szerencsére nem tudta teljesen tönkretenni az idei eseményt.

Tüntetők a Stonehenge-nél

A Just Stop Oil tüntetői, a 21 éves oxfordi diák, Niamh Lynch, és a 73 éves helyi lakos, Rajan Naidu narancssárga porfestéket szórtak a Stonehenge három részére is. Nem csak úgy véletlenül, a céljuk az volt, hogy rávegyék a brit kormányt arra, hogy 2030-ig szüntesse meg a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését, illetve elégetését. A klímaaktivisták szerint ha ez nem történik meg, az milliók halálát okozhatja, és ahogy Rajan Naidu fogalmazott: „vagy mi vetünk véget a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, vagy a fosszilis tüzelőanyagok kora vet véget nekünk. Össze kell fognunk, hogy megvédjük az emberiséget, különben mindent kockára teszünk.”

A Stonehenge tönkretétele nem segít

Bár a mostani hőség is arra utal, hogy a rettegett klímaváltozás már itt van a nyakunkon, és valóban szükség lenne arra, hogy a kormányok szigorúbban védjék a környezetet és az emberek egészségét, a Stonehenge megrongálása nagyon sokakban felháborodást keltett, mégpedig joggal. Amikor a két aktivista megjelent a helyszínen, a turisták megpróbálták elriasztani őket, de már nem tudtak sikeresen közbelépni, az ősi követ narancssárga festékkel szórták be.

Ezután ugyan hamar megjelentek a Stonehenge vezetői és biztonsági őrei, de már késő volt.

A rendőrség letartóztatta a két tüntetőt, akik váltig állítják, hogy a kukoricaliszt alapú porfestéket majd lemossa az eső és nem okoz maradandó károsodást. A helyi szakértők azonban nem veszik ilyen könnyen a dolgot, előbb komoly vizsgálatokra lesz szükség, hogy megtudják, mily módon lehet letakarítani a festéket úgy, hogy ne okozzanak kárt az ősi emlékhelyben.

A reakciók mindent elmondanak

Rishi Sunak miniszterelnök szégyenteljes vandalizmusnak minősítette az esetet. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője felháborítónak nevezte a rongálást, az English Heritage szóvivője szintén kifejezte neheztelését. Mike Pitts régész szerint az akció hatása bizony így is aggasztó. A Stonehenge nem véletlenül van évtizedek óta elkerítve, a megalitok felszíne védett.

Érzékeny felületet jelentenek, hiszen teljesen beborítják őket az őskori jelek, amelyeket még nem tártak fel teljes mértékben.

A kövek bármilyen felületi sérülése a rajtuk természetesen, az idők során kialakult különleges zuzmókert miatt is aggodalomra adhat okot. A rendőrség tovább folytatja a nyomozást, a szakértők megpróbálnak rájönni, milyen tisztításai eljárással okozzák a legkevesebb kárt, de azt is elmondták, hogy a ma este kezdődő ünnepséget mindezek ellenére megtartják.

A Stonehenge-et nem csak a tüntetők veszélyeztetik, egy közelgő közlekedési változtatás miatt is aggódnak a sorsáért.

Kiemelt kép: Getty Images