Vigyázat! Szúnyogveszély a szabadban és az otthonodban! (x)

A tavaszi-nyári időszak során sokan töltik szabadidejüket vízközelben, erdei túrázással vagy csak egyszerűen a városi parkokban. A szabadban eltöltött időt azonban beárnyékolhatja az idegesítő szúnyogok jelenléte, sőt még otthonunkba is képesek beférkőzni és éjszaka, alvás közben támadni. Éppen ezért elmaradhatatlan kellékek a szúnyogirtó spray-k és az elektromos szúnyogirtók a háztartásban.

SZÚNYOG – A nyugalom megzavarója

A szúnyogok nem csak a zümmögésükkel, hanem az általuk terjesztett betegségekkel is problémát okozhatnak. A nőstény szúnyog vérszívás közben nyálával véralvadásgátló fehérjét (antikoaguláns anyagot) juttat a szúrás helyére, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben. Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, amely azonnali túlérzékenységi reakciót (viszketés, bőr kipirosodása) eredményez. Magyarországon a honos szúnyogok mellett egyre jobban elterjedtek már a tigrisszúnyogok is, melyek a Zika, Dengue, Sárgaláz, Malária és Nyugat-nílusi vírus terjesztői.

Védje meg szeretteit a szúnyogcsípésektől otthonában a Raid® Essentials™ elektromos szúnyogirtó készülékével, amely hozzáadott illatanyag nélkül hatékony formulájával és növényi eredetű összetevőivel folyamatos és biztonságos védelmet biztosít a szúnyogcsípések ellen az egész család számára. 95%-ban növényi eredetű anyagokat tartalmazó formulájával tartja távol a szúnyogokat és tigrisszúnyogokat. Napi 8 órás használat mellett akár 45 éjszakán keresztül biztosítja a zavartalan, szúnyogmentes alvást. Védelmet nyújt akár 30m³-es szobában, és még felkapcsolt világítás mellett is hatékony. A párologtató készülék folyamatos és diszkrét szúnyogok elleni védelmet biztosít kellemetlen szag vagy füst nélkül.

A legtöbb jó nyári program a természetben vár, ha ezt gondtalanul szeretnénk élvezni, akkor a rovarcsípések ellen a legjobb védelem a megelőzés. Hatékony, növényi-alapú védelmet biztosít az eukaliptusz fa olajából kivont, Citriodiol® aktív hatóanyagú OFF!® Botanicals rovarriasztó. A pumpás permet akár 6 órán át tartó védelmet nyújt a bosszantó szúnyogok és a veszélyes kullancsok ellen, melyek Lyme-kórt és vírusos agyhártyagyulladást is terjeszthetnek.

KULLANCS – Lesből támad

A kullancsokat már nem csak az erdőkben, aljnövényzetben, bokrokban és a füves részeken találjuk meg, akár városi parkokban és a saját kertünkben is ott lehetnek.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem esnek le a fákról, hanem ráakaszkodnaknak az áthaladó áldozatra – pl. egy levélről, fűszálról. Leginkább a hajlatokban szeretnek befúródni, mint például a térd, könyök, hónalj, ahol vékony a bőr. A kullancs vérrel táplálkozik és a vérszívás közben veszélyes kórokozókat képes továbbadni.

Veszélyes következmények egy kullancscsípéstől

LYME-KÓR

A Lyme-kór a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, nincs ellene védőoltás. A Lyme borreliozist nehéz diagnosztizálni, ami azt jelenti, hogy az időben történő kezelés gyakran elmarad és akár évek múlva is kialakulhatnak súlyos szövődmények. Előfordulhat láz, fej- és végtag fájdalom, de ezek nem specifikus tünetek. Jellegzetes tünet viszont a vándorló, 2-5 cm-es vörös gyűrű a bőrön a csípés helyén. A Lyme-kór kezelése hosszú időt vesz igénybe speciális antibiotikumokkal még korai diagnózis esetén is.

KULLANCS-ENKEFALITISZ (FSME) – VÍRUSOS AGYHÁRTYA GYULLADÁS

Az idegrendszer vírusos betegsége. A vírusok a kullancs nyálában találhatóak és a csípés folyamán tudják átadni az embereknek. A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik. Ezt súlyos fejfájás, magas láz és agyhártyagyulladás követi. Különösen súlyos esetekben az FSME akár halálhoz is vezethet.

Az enyhe telek következtében a kullancsok elterjedése és az általuk terjesztett Lyme-kór esetek száma évről-évre folyamatosan emelkedik Európában, melyre tökéletes megoldás lehet az OFF!® Botanicals rovarriasztó és az Off! rovarriasztók termékcsaládjához tartozó OFF!® Kullancsriasztó pumpás spray is. Ez utóbbi az eddigi legerőteljesebb hatású OFF! termék. A bőrgyógyászatilag tesztelt formula 25% pikaridint tartalmaz, amely azonnali és akár 12 órás védelmet biztosít a kullancsok ellen, melyek Lyme-kórt és FSME-t is hordozhatnak, így megelőzve a fertőzés kockázatát. Távol tartja a szúnyogokat, tigrisszúnyogokat, (melyek veszélyes kórokozókat terjesztenek) akár 10 órán át és a csípő legyeket 2 órán át.

A nyári időszakban a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés nagyon fontos, mivel súlyos betegségeket előzhetünk meg egy kis odafigyeléssel. Az élethelyzetek különböznek egymástól és ennek megfelelően az igények is eltérőek, de az OFF!® rovarriasztó termékcsalád széles választékának és a Raid® Essentials™ elektromos rovarirtójának köszönhetően rovarmentesen élvezhetjük a nyári időszakot kellemetlen csípések nélkül, függetlenül attól, hogy éppen egy egzotikus országban nyaralunk, a saját kertünkben pihenünk, az erdőben kirándulunk vagy épp az otthonunk kényelmében töltjük időnket.

Kiemelt kép és fotók: SCJ